Ako sa obliecť a vybaviť na bicykel počas celého roka

Ako sa obliecť a vybaviť na bicykel počas celého roka

Cyklistika je jednou z najobľúbenejších rekreačných aktivít, a to nielen pre jej zdravotné benefity. Poskytuje nám aj možnosť priblížiť sa k prírode a objavovať nové miesta. Ako každý bajker vie, správna výbava môže výrazne ovplyvniť celkový zážitok z jazdy, preto je dôležité nepodceňovať výber oblečenia a doplnkov, ktoré vám môžu zabezpečiť komfort a bezpečnosť na každom kilometri. Ak patríte medzi nerozhodných, buďte bez obáv. Pomôžeme vám poriadne sa zorientovať.

Oblečenie podľa ročného obdobia

Počasie sa v priebehu roka mení a s ním aj vhodné oblečenie. Optimálne vrstvenie a funkčné tkaniny sú kľúčové pre pohodlie a výkon na ceste. Aké materiály a štýly oblečenia sú najvhodnejšie do jarného premenlivého počasia, letných horúčav, na chladnejšie jesenné dni a do zimných mrazov?

Ako sa obliecť na bicykel na jar?

Pri premenlivom počasí je ideálne vrstvené oblečenie. Určite oceníte funkčné spodné vrstvy, ktoré dobre odvádzajú pot, či odnímateľné rukávy na dresoch. Vrchné odevy by mali byť vyrobené z vodoodolných a vetruvzdorných materiálov.

Ako sa obliecť na bicykel v lete?

Siahnite po materiáloch s UPF ochranou proti UV žiareniu a vysokou priedušnosťou, ako je ľahká merino vlna alebo sieťovina. Môžete si vybrať celý dres zo sieťovinového materiálu alebo len sieťku pod dres – tá je skvelou voľbou pri letných horúčavách, no oceníte ju aj v chladnejších podmienkach. Pridajte kvalitné cyklistické okuliare, ktoré poskytujú 100 % UV filtráciu.

Ako sa obliecť na bicykel na jeseň?

Znovu prídu na rad vrstvy, avšak s možnosťou ľahkého prispôsobenia teplotným zmenám. Mikrovlákna sú dobrá voľba vzhľadom na ich schopnosť udržať teplo, aj keď sa potíte.

Ako sa obliecť na bicykel v zime?

Termoaktívne oblečenie z materiálu ako polyester, ktorý zachová teplo a súčasne odvedie vlhkosť, je nevyhnutnosťou. Pridajte do svojej výbavy nepremokavé nohavice a rukavice s termoizolačnými vlastnosťami, aby ste si udržali telesné teplo.

Tip: Materiál oblečenia môže ovplyvniť aerodynamický odpor a tým aj rýchlosť cyklistu na bicykli. Výskumy ukazujú, že napríklad hladké priliehavé materiály môžu zredukovať odpor vzduchu a pomôžu vám dosiahnuť lepší čas. Platí to najmä pri jazde na dlhé vzdialenosti. Preto sa pri výbere cyklistického oblečenia oplatí zohľadniť nielen pohodlie a ochranné vlastnosti, ale aj vplyv na jazdu.

Bez ohľadu na ročné obdobie nezabúdajte svoje oblečenie zvýrazniť reflexnými prvkami, a to najmä za zhoršenej viditeľnosti či v tme.

Špecifiká pre ženy: dámske cyklistické oblečenie 

Pri výbere dámskeho cyklistického oblečenia je dôležité zamerať sa na špecifiká ženského tela. So správnym oblečením sa budete na bajku vždy cítiť skvele.

Výber materiálov

  1. Merino vlna na celoročné pohodlie: Merino vlna je ideálnou voľbou na cyklistické oblečenie. Je totiž prirodzene priedušná, odvádza vlhkosť a pomáha regulovať teplotu tela v chladných aj teplých podmienkach. Navyše prirodzene odoláva zápachu, čo je pri športovom oblečení vždy veľké plus.
  2. Technické tkaniny na dosiahnutie maximálnej funkčnosti: Vyberte si oblečenie vyrobené z technických tkanín so schopnosťou odvádzať pot. Navyše tieto materiály, často označované ako „quick-dry“, rýchlo schnú. To oceníte najmä počas dlhých a náročných jázd.
  3. Vhodná spodná bielizeň: Mnohé ženy oceňujú funkčné športové podprsenky z umelých vlákien, ktoré efektívne odvádzajú pot a aj fixujú. Čo sa týka nohavičiek, odborníci odporúčajú vyhnúť sa umelým látkam a pri športe aj počas bežnej dennej aktivity používať čistú bavlnu.

Ako si vybrať vhodné dámske oblečenie

  • Cyklistické dresy s priliehavým strihom: Vyberte si dres s priliehavým a pohodlným strihom, ktorý minimalizuje odpor vzduchu a zvyšuje vašu efektivitu pri jazde. Dámske dresy sú často navrhnuté s kratšími rukávmi a so špecifickým tvarovaním v oblasti hrudníka na lepšie prispôsobenie sa ženskej postave.
  • Nohavice a šortky s dámskou vložkou: Pri výbere cyklistických nohavíc alebo šortiek je kľúčová kvalitná vložka navrhnutá špeciálne pre ženy. Tieto vložky zabezpečujú pohodlie na dlhé trate a sú anatomicky prispôsobené tak, aby zredukovali tlak a zvýšili pohodlie v sedle.
  • Vrchné odevy prispôsobené ženskému telu: Pri vrchných odevoch, ako sú bundy a vesty, hľadajte kúsky s tvarovaním, ktoré kopíruje ženskú siluetu. Zabezpečíte si tak nielen lepšie priliehanie a väčšie pohodlie, ale aj efektívnejšiu ochranu pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

Výber správneho oblečenia na bicykel môže byť pre ženy niekedy výzvou, ale vďaka širokej ponuke špeciálne navrhnutého dámskeho oblečenia je možné nájsť ideálne kúsky na každú situáciu. Kľúčom je poznať svoje potreby a vybrať si oblečenie, ktoré nielen dobre vyzerá, ale je aj funkčné a prispôsobené vášmu štýlu jazdy.

Tip: Nezabudnite na cyklistické rukavice navrhnuté špeciálne pre ženy. Tieto rukavice majú užší strih a sú prispôsobené menším rukám, čo zabezpečuje lepšiu kontrolu nad bicyklom a komfort počas jazdy.

Špecifiká pre mužov: pánske cyklistické oblečenie 

Aj muži by mali venovať pozornosť výberu oblečenia, ktoré zodpovedá ich individuálnym potrebám. S pohodlným a správne zvoleným oblečením môžu byť aj dlhšie trasy príjemným dobrodružstvom.

Výber materiálov

  • Polyester a nylon na dosiahnutie priedušnosti a odolnosti: Tieto syntetické materiály sú ideálne na cyklistické oblečenie vďaka schopnosti odvádzať pot a rýchlo vyschnúť. Navyše sú veľmi odolné voči opotrebeniu. Vaša investícia do oblečenia teda vydrží dlhšie.
  • Spandex kvôli flexibilite: Materiál, ktorý dodáva oblečeniu elasticitu, je kľúčový pre cyklistické šortky a dresy. Flexibilita je dôležitá pre slobodu pohybu a pohodlie počas dlhých jázd.

Ako si vybrať vhodné pánske oblečenie

  • Cyklistické šortky s kvalitnou vložkou: Pre mužov je možno ešte dôležitejšie vybrať si šortky s vysokokvalitnou a anatomicky tvarovanou vložkou. Tá zabezpečí pohodlie a ochranu pri dlhých hodinách na bicykli. Investícia do kvalitných šortiek s dobrou vložkou môže znamenať rozdiel medzi príjemnou jazdou a nepríjemnými bolesťami.
  • Dresy s funkčnými vlastnosťami: Vyberte si dresy, ktoré ponúkajú nielen pohodlie a dobrú termoreguláciu, ale aj praktické prvky, ako sú zadné vrecká na drobnosti, reflexné prvky na zvýšenie bezpečnosti alebo dokonca vodu odpudzujúca úprava na odrazenie ľahkého dažďa.
  • Vrchné odevy prispôsobené na bicyklovanie: Správne zvolená bunda je na nezaplatenie. Hľadajte vrchné odevy s vysokou úrovňou ochrany pred vetrom a vodou. Zároveň však musia byť priedušné.

Tip: Nezabudnite na význam dobrých cyklistických ponožiek. Ponožky vyrobené zo správnych materiálov môžu pomôcť pri odvádzaní potu z nôh a zabezpečia, že vaše nohy zostanú suché a v pohodlí počas celej jazdy.

Aj cyklistické doplnky majú význam

Cyklodoplnky sú rovnako dôležité ako samotné oblečenie. Ponúkajú funkčnosť, bezpečnosť a komfort. Dokážu vám ešte viac zlepšiť zážitok z bajkerských dobrodružstiev.

  • Cyklistické rukavice: Sú dôležité na lepšie uchopenie kormidla a zlepšenie komfortu pri dlhých jazdách. Okrem toho rukavice chránia ruky pred otlakmi a môžu zmierniť vibrácie z cesty.
  • Batohy a vaky na vodu: Zabezpečia dostatok hydratácie počas dlhých jázd bez toho, aby ste museli zastavovať.
  • Blatníky: Udržia vás v suchu a chránia oblečenie pri jazde v daždivom alebo zablatenom teréne.
  • Svetlá a reflexné prvky: Sú zásadné pre vašu viditeľnosť a bezpečnosť – obzvlášť po zotmení.
  • Tachometre a smart hodinky: Poskytujú dôležité informácie o vašom výkone a pomôžu vám sledovať si jazdu.
  • Tašky a kapsičky na bicykel: Umožnia bezpečné uloženie náradia a osobných vecí.
  • Zámky a alarmy: Ochránia váš bicykel pred krádežou.
  • Spätné zrkadlá: Skvelá vychytávka na zlepšenie viditeľnosti toho, čo sa deje za vami. Oceníte ich najmä pri predbiehaní a zmenách jazdných pruhov.
  • Fľaše a košíky na fľaše: Umožnia vám mať nápoje neustále poruke a zabezpečia dostatočnú hydratáciu počas jazdy.
  • Autonosiče: Sú ideálne na jednoduchý transport vášho bicykla na vzdialenejšie miesta.
  • Zvončeky, klaksóny: Sú nevyhnutné na upozornenie ostatných účastníkov dopravy na vašu prítomnosť.
  • Koše na kormidlo, nosič: Poskytnú dodatočný úložný priestor na osobné veci alebo nákupy.
  • Ťažné a tlačné tyče, vozíky: Rozšíria vaše možnosti prepravy vybavenia alebo dokonca umožnia pohodlné cyklistické dobrodružstvá s deťmi alebo domácimi miláčikmi.

Výber správnych doplnkov znamená prispôsobenie bicykla presne svojim potrebám, či už ide o denné dochádzanie do práce, alebo o víkendové výlety

Tip: Inteligentné hodinky neslúžia len na meranie rýchlosti a prejdenej vzdialenosti. Dokážu aj monitorovať srdcový tep, sledovať trasu pomocou GPS a mnoho ďalšieho. Tieto pokročilé nástroje sú navrhnuté pre moderných cyklistov, ktorí chcú mať prehľad o svojom zdravotnom stave a výkone v reálnom čase. So smart hodinkami je cyklistika ešte zábavnejšia.

Bezpečne a pohodlne

Na cestách na dvoch kolesách je bezpečnosť na prvom mieste. Práve preto je dôležité venovať pozornosť bezpečnostným prvkom na oblečení. Na ceste sa nezaobídete bez reflexných pásikov a ochrany hlavy. V daždivých dňoch oceníte kvalitné nepremokavé cyklistické nohavice, ktoré vás udržia v teple a suchu. Tieto prvky výbavy sú neoceniteľnými spojencami pre každého cyklistu v snahe o bezpečnú a pohodlnú jazdu bez ohľadu na podmienky.

Tip: Hľadáte doplnky a oblečenie na horský bicykel? Práve pri jazde v drsnejšom teréne je potrebné pamätať aj na bezpečnosť v podobe chráničov kolien a lakťov. Samozrejmosťou je kvalitná prilba. Keď posúvate svoje hranice a náročnosť terénu, je dobré, ak ste na pády pripravení. 

Prilby

  • Normy bezpečnosti: Vyberte si prilbu s certifikáciou, ktorá zaručuje jej ochranné vlastnosti.
  • Prispôsobivosť a pohodlie: Prilba by mala byť ľahko nastaviteľná a dobre sedieť.
  • Ventilácia: Ak chcete zažiť v teplom počasí pohodlnú jazdu, prilba by mala mať dobrý ventilačný systém.
  • UV ochranné okuliare: Ochráňte svoje oči pred UV žiarením okuliarmi poskytujúcimi 100 % UV ochranu.

Ochranné chrániče

  • Kolenné a lakťové chrániče: Sú určené na extra ochranu pri náraze alebo páde.
  • Materiály: Vyberte si odolné a pohodlné materiály, ktoré neobmedzujú pohyb.

Reflexné prvky

  • Viditeľnosť: Výrazne zvýšte svoju viditeľnosť pre ostatných účastníkov cestnej premávky.
  • Umiestnenie: Reflexné prvky by mali byť na rukávoch, nohaviciach a prilbe.

Nepremokavé nohavice

  • Materiál: Hľadajte materiály ako Gore-Tex, ktoré sú nepremokavé a zároveň priedušné.
  • Funkčnosť: Dôležité je jednoduché obliekanie a vyzliekanie.

Tip: Štúdia Queensland University of Technology v Austrálii preukázala, že cyklisti s reflexnými prvkami na pohybujúcich sa častiach tela, ako sú kolená a členky, sú vodičmi vnímaní výrazne skôr. Ukázalo sa, že tieto dynamické reflexné prvky efektívnejšie ako statické, pretože pohyb priťahuje ľudskú pozornosť. Rovnako fungujú aj blikačky, ktoré sú omnoho nápadnejšie ako statické reflexné prvky. Preto je pridanie reflexných pásov na nohy a rukávy alebo blikačiek dobrým spôsobom, ako zvýšiť svoju viditeľnosť na ceste.

Najnovšie trendy v znamení udržateľnosti

V najnovších trendoch vo výbave a v oblečení na cyklistiku sa kladie dôraz na udržateľnosť. Ekologické materiály, ako sú recyklovaný polyester a organická bavlna, sú čoraz populárnejšie vďaka ich šetrnosti k životnému prostrediu a vysokému komfortu používania. 

V snahe znižovať vplyv na životné prostredie výrobcovia experimentujú aj s ďalšími inovatívnymi materiálmi. Výber takéhoto oblečenia nielenže prispeje k ochrane prírody, ale často sú tieto materiály aj priedušnejšie a dlhšie vydržia. 

Tip: Niektorí výrobcovia cyklistického oblečenia používajú na výrobu nových produktov netradičné zdroje, ako sú plastové fľaše či staré rybárske siete. Vzniká tak vysoko funkčné cyklistické oblečenie, ktoré šetrí planétu.