Ako si vybrať horský elektrobicykel

Ako si vybrať horský elektrobicykel

Svet horských bicyklov sa neustále technologicky posúva vpred, môžeme hovoriť o míľových krokoch.
Trendy sa menia, batérie sa zväčšujú, váha sa znižuje atď. Ako všetky tieto novinky ovplyvňujú výber pri kúpe horského e-biku?

Najzákladnejší element výberu – cena horského e-biku

Ceny horských elektrobicyklov sa pohybujú pri základných modeloch približne od 1 500 eur. Na cene sa vždy odzrkadľuje celková výbava bicykla, či je to batéria, motor, radenie alebo pruženie. Pri nižších cenových kategóriách môžeme od výrobcu očakávať 500 až 630 Wh batériu, základnú pohonnú jednotku a v neposlednom rade slabšie radenie a pruženie. To bohato stačí pre tzv. víkendových cyklistov, ktorí bicykel berú ako nástroj na rekreáciu a oddych. Ide teda o elektrobicykle určené na rekreačné bicyklovanie po cyklotrasách, prípadne v miernom teréne.

Cena pri špičkových high-end modeloch sa pokojne môže vyšplhať aj na päťciferné číslo. Technologický vývoj a momentálna nesmierna popularita elektrobicyklov si skrátka žiadajú svoju daň.

Výber horského e-biku podľa jeho použitia

Najdôležitejšia otázka, ktorú si pri výbere horského elektrobicykla musíte položiť, znie: Ako budem horský elektrobicykel  používať? Je skutočne dôležité zamyslieť sa a zvážiť, či je pre vás dostačujúci elektrobicykel len s prednou odpruženou vidlicou, tzv. hardtail, alebo si výber vyselektujete na celoodpružené modely, tzv. full.

Hardtaily vyžadujú menej údržby, a to vďaka menšiemu počtu pohyblivých častí. Fully sú spravidla drahšie a o niečo ťažšie, čo je však pri hmotnosti e-bikov zanedbateľné. Hmotnosť hardtailov je zväčša okolo 23 kg, hmotnosť fullov o cca 1 kg viac.

Hovorí sa, že radšej lepší hardtail ako lacnejší full. Je to tak?

Ak by sme si mali porovnať hardtail vs full v tej istej cenovej hladine, napríklad 3 000 až 3 500 eur, zistíme, že od hardtailu dostaneme „viac muziky“ ako pri fulle. Výrobcovia totiž musia niekde z komponentov ubrať, aby sa dostali na nižšiu cenu. Pri hardtailovom modeli za cca 3 000 až 3 500 eur dostanete kvalitnejšie komponenty (radenie, brzdy, pruženie) a v neposlednom rade kapacitu batérie a značku motora. Horský celoodpružený bicykel v tejto cenovej kategórii bude pravdepodobne o tieto komponenty v porovnaní s hardtailom ukrátený.

Foto: Elektrobicykel HAIBIKE Lyke

Nie je hardtail ako hardtail

Elektrobicykel s pevným rámom naplní potreby rekreačných, ale aj skúsenejších cyklistov. Prečo však v tejto vete cítiť dvojzmysel? Veľmi záleží na výbere rámu, vidlice a komponentov, ktoré môžu výraznejšie ovplyvniť jazdu. Ak si vyberiete bicykel s rámom, na ktorom je vodorovná horná rámová rúrka, hneď na prvý pohľad vidieť, že je to bicykel určený na cyklotrasy, prípadne do mierneho terénu.

Bicykle ladené viac do terénu mávajú zväčša hornú rámovú rúrku znižovanú pod miernym uhlom k sedlovej rúrke, tzv. sloping, čím sa dosiahne lepšia stabilita a manévrovateľnosť v teréne. S týmto typom elektrobicykla si môžete v teréne dovoliť viac. Ak je bike obohatený o teleskopickú sedlovku, hranice jazdenia sa ešte viac posúvajú.

Význam teleskopickej sedlovky spočíva v tom, že pomocou páčky je možné sedlo zasunúť o 10 až 20 cm (podľa sedlovky) nižšie k rámu, čím sa dosiahne väčší priestor medzi vaším rozkrokom a bicyklom. Vďaka tomu si počas prudšieho zjazdu môžete posunúť ťažisko o niečo viac za sedlo a bezpečnejšie prejsť prekážku. Komfort teleskopickej sedlovky však nevyužijú len bikeri v zjazde, ale aj rekreační cyklisti. Cyklista zasunie sedlo nižšie, pohodlne obkročí bicykel a posadí sa naň s menšou námahou, prípadne lepšie vysadne. V konečnom dôsledku, ak bude váš bicykel disponovať „teleskopkou“, budete ju používať viac, ako ste si niekedy mohli pomyslieť.

Tip: Pri predaji sa bežne stretávame s tým, že zákazníci vzhľadom na problémy s chrbticou potrebujú celoodpružený bicykel, ale rozpočet im to bohužiaľ nedovoľuje. V takýchto prípadoch existuje možnosť namontovať namiesto klasickej sedlovky odpruženú. Nedá sa povedať, že týmto krokom by sme vykompenzovali absenciu tlmiča, ale zákazník si dopraje aspoň trochu komfortu tým, že odpružená sedlovka mu pod zadkom „pracuje“.

Existujú dva typy odpružených sedloviek – vahadlové a piestové. Vahadlové sú o niečo drahšie, ale kvalitnejšie. Pri tých základnejších sa cena pohybuje okolo 100 až 150 eur, v prípade piestových je to cca o polovicu menej.

V tele odpruženej sedlovky sa nachádza pružina, ktorá pri jazde pracuje a tým tlmí nárazy, ktoré by sa cyklistovi prenášali do zadku a chrbtice. Takéto sedlovky sa vyberajú podľa hmotnosti jazdca, čím sa zabezpečí správne fungovanie, keď sa sedlovka zatláča na cca 3 až 5 cm.

Celoodpružené bicykle sú však najideálnejšou voľbou pre cyklistov, ktorí túžia po komforte počas jazdy alebo si radi doprajú obľúbené traily a posúvajú svoje hranice. Pri výbere fulla sú najväčšie rozdiely vo výške zdvihu pruženia. Pre tzv. hobby cyklistov, ktorí nevyrazia do náročnejšieho terénu, sú bohato postačujúce zdvihy do 140 mm. Náročnejší jazdec siahne po zdvihoch 140 až 170 mm a ten najväčší zjazdár po zdvihoch 160 až 180 mm. Len zriedka sa objavujú DH modely s dvojkorunkovou vidlicou so zdvihom 220 mm. S celoodpruženým bikom zažije človek omnoho viac zábavy, posunie si svoje limity v zjazde a do kopca v rozbitom teréne mu bike dopomáha k lepšej trakcii.

Foto: Elektrobicykel MAXBIKE Halden

Výber horského bicykla podľa komponentov

Komponenty, ktoré ovplyvnia váš výber:

Vidlica horského e-biku

Pružinová vidlica sa nachádza na bicykloch z lacnejšej cenovej kategórie. Zväčša sa dá uzamknúť, aby nepružila, ale nie je možné nastavovať ju. Vzduchovú vidlicu si dokážete nafúkať na svoju hmotnosť a tým zabezpečíte jej správny chod. Ďalším základným nastavením je odskok. Vidlica sa po zatlačení vracia do pôvodnej polohy a odskok je rýchlosť, akou sa do tejto polohy vidlica vráti. Vzduchové vidlice môžu byť rozdielne – od lacnejších až po špičkové s elektronickým uzamykaním –, preto ich odporúčame každému, kto jazdí v teréne.

Batéria horského e-biku

Batéria je kľúčovým faktorom každého elektrobicykla. Poznáme rámové integrované, rámové „priznané“ na ráme alebo nosičové. Každá batéria disponuje jednotkou Wh – čím vyššie číslo, tým väčší dojazd. Dojazd však priamo súvisí s prevýšením, so spôsobom jazdy a s hmotnosťou cyklistu. Integrované batérie s ťažiskom uprostred bicykla sú estetickejšie a najvhodnejšie na horské bicyklovanie. Priznané batérie sú vlastnosťami totožné s integrovanými, ale nevytvárajú estetický dojem, keďže sú namontované na ráme – preto prívlastok priznané. Nosičové batérie sa nachádzajú na nosičoch, váha je sústredená na zadnej časti bicykla, preto sú tieto bicykle vhodné na cesty a cyklotrasy.

Motor horského e-biku

Motor je základný kameň každého e-biku. Pri výbere elektrobicykla každý pozerá práve na značku motora a jeho výkon. Výrobcov je v súčasnosti viacero. Najviac osádzané sú tie od výrobcov Shimano, Yamaha, Panasonic, Bafang, Brose, no na čele stojí Bosch

Poznáme dva druhy elektromotorov – stredové a zadné. Stredový motor je lepší na jazdu v teréne, na bicykli vytvára lepšie ťažisko a v neposlednom rade má väčší výkon. Zadný motor môžeme nájsť na elektrobicykloch určených na cesty a cyklotrasy. Bicykle so zadným motorom sú, samozrejme, aj lacnejšie.

Či už si vyberiete Bafang, alebo Bosch, vždy sa môžete stretnúť s jednotkou výkonu 250 W. Je to veličina stanovená novelou zákona s rýchlosťou podpory do 25 km/h.

Foto: Elektrobicykel FOCUS Jam²

Prehadzovačka a kazeta horského e-biku

Prehadzovačka a kazeta priamoúmerne ovplyvňujú jazdu aj motor. Na rekreačnejších elektrobicykloch môžeme nájsť mechanickú prehadzovačku v kombinácii s 8- až 11-rýchlostnou kazetou. Výrobcovia už pri 11-rýchlostných kazetách dosiahli rozsah prevodov 11 až 51 zubov (rovnako ako pri 12-rýchlostných kazetách), ale servis a náhradné diely sú lacnejšie. Tie 12-rýchlostné kazety majú rozsah prevodov taktiež 10 až 52 alebo 11 až 51 (podľa výrobcu) a následný servis je o trochu drahší. Všetko však závisí od komponentov – ak si vyberiete elektrobicykel s najvyššou XX1 súpravou od Sramu a zanedbáte servis, následné riešenie vzniknutého problému bude oveľa drahšie ako pri kompletnom servise 11-rýchlostnej súpravy s podobným rozsahom prevodov.

Aj prehadzovačky prešli technologickým vývojom a okrem mechanických sa vyskytujú na trhu aj elektrické, ktoré je možné pomocou aplikácie prispôsobiť priamo svojmu používaniu.

Vyberajte s rozvahou a doprajte si čas

Horský elektrobicykel nie je len dopravný prostriedok. Je to investícia do zdravia, nových dobrodružstiev i osobného pohodlia pri dosahovaní vytýčených cieľov a výziev. Preto je dôležité venovať výberu e-biku dostatočnú pozornosť. Proces zbytočne neuponáhľajte, aby ste zvolili taký, ktorý bude čo najlepšie spĺňať všetky vaše požiadavky. A pre istotu rátajte aj s tým, že určitému kompromisu sa asi nevyhnete.