Rodinné cyklovýlety podľa krajov #1: Bratislavský kraj – očarí rozmanitosťou trás

Rodinné cyklovýlety podľa krajov #1: Bratislavský kraj – očarí rozmanitosťou trás

Cyklistika patrí medzi najpopulárnejšie športové aktivity, ktorým sa venujú celé rodiny spoločne. Každý výlet je nutné dôkladne naplánovať, aby aj tí najmenší cyklisti vydržali v sedle a zároveň si jazdu aj poriadne užili. Kam s deťmi na bicykli? Pripravili sme pre vás prehľad tých najkrajších cyklotrás. V rámci série článkov „Rodinné cyklovýlety podľa krajov“ sa pozrieme do všetkých kútov Slovenska. Začneme okolím hlavného mesta.

Ak sa chystáte vyraziť na cyklovýlet s drobcom, určite vám v hlave víri množstvo otázok, na ktoré potrebujete poznať odpoveď už vopred. Rodičov, ktorých ratolesti zatiaľ len leňošia v cyklovozíku, trápi, či popri trase nájdu aj pokojné miesto na oddych. Tí, ktorých deti už zdolávajú prvé kilometre na vlastnom tátošovi, zvažujú dĺžku a náročnosť trate. Všetkých minibajkerov zas zaujíma, či sa počas jazdy na bicykli cestou objaví aj zastávka, kde budú môcť šantiť alebo kde sa bude dať občerstviť.

Pedálujeme s deťmi v okolí Bratislavy

Nájdete tu viac ako 1 000 kilometrov cyklotrás. Najlepšie podmienky pre cyklistiku s deťmi ponúkajú také, ktoré sú rovinaté, asfaltové a v ktorých okolí je viacero príležitosti na relax a oddych. Ktoré to sú?

Cyklotrasa Jurava: dobrý štart pre deti

Povrch trate je kompletne asfaltový, takže je vhodný aj pre bajkerov s cyklovozíkmi či detskými sedačkami. Jurava spája Raču, Svätý Jur, Vajnory a Ivanku pri Dunaji, je možné sa na ňu napojiť aj z Chorvátskeho Grobu, konkrétne z časti Čierna Voda. Cyklochodník nemá takmer žiadne prevýšenie, preto deti, ktoré už šliapu do pedálov samostatne, dokážu celú trasu zvládnuť bez problémov samy. Ak premýšľate, kam s drobcami na bicykli, Jurava nebude „šliapnutím vedľa“. Cyklotrasa ponúka prekrásne výhľady na rozľahlé vinohrady a malebné Malé Karpaty. Cyklisti môžu po ceste navštíviť napríklad Kaplnku Nanebovzatia Panny Márie vo Svätom Jure alebo objavovať krásy prírodnej rezervácie Šúr.

Zaujímavosť: Prírodnou rezerváciou Šúr prechádzajte opatrne a pozorne – možno zahliadnete unikátne živočíchy a rastliny. Odborníci tu zistili výskyt viacerých druhov, o ktorých sa dovtedy nevedelo, že sa na Slovensku vyskytujú – napríklad pijavice či rôzne druhy mäkkýšov.

Najmladší „šliapači“ do pedálov (prípadne detičky, ktoré si vietor vo vlasoch bez námahy užívajú vo vozíku alebo sedačke) zaiste ocenia množstvo detských ihrísk, ktoré počas výletu bezpochyby neujdú ich pozornosti. Cyklotrasa Jurava ponúka viaceré príležitosti na odpočinok a šálku kávy.

Tip: Na trase sa nachádza niekoľko možností, kde sa občerstviť. Nevynechajte napríklad obľúbený Bufet Zelená voda, ktorý leží na trase pri Moste pri Bratislave. Ak budete mať šťastie, budú tu práve podávať preslávené kotlíkové špeciality – či už guláš, fazuľačku, alebo kapustnicu.

Zdroj: Facebook – Bufet Zelená voda

Zdroj: Facebook – Bufet Zelená voda

Kde na cyklotrasu Jurava „nastúpite“, je už na vás. Upozorňujeme však, že počas roka 2024 bude medzi Seneckou cestou a mostom Vajnory dočasne uzavretá kvôli rozširovaniu D1. Odporúčame sledovať info na oficiálnej stránke cyklotrasy.

Devínska cyklotrasa: zážitková trasa pre všetkých

Príjemný cyklovýlet s deťmi môžete zažiť aj v okolí Devínskej Novej Vsi, kde na vás čaká celá hŕba zážitkov. Trasa nie je náročná, je prevažne rovinatá so spevneným povrchom. Pohodlne ju zvládnu aj malí cyklisti na vlastných bajkoch alebo rodičia, ktorí pedálujú za dvoch.

Cestou môžete navštíviť ikonický Bufet u Starého bicykla a vychutnať si jedinečnú prírodu v okolí rieky Moravy. Krásnym miestom pre oddych je napríklad zámocký park s kaštieľom v centre Stupavy.

Zdroj: Facebook – Bufet u Starého bicykla

Deťom sa bude zaiste páčiť stupavská Biofarma, kde majú možnosť vidieť domáce zvieratká. Priamy kontakt s nimi pre ne bude nezabudnuteľným zážitkom. Počas pobytu na farme sa môžete občerstviť aj na salaši, ktorý ponúka širokú paletu tradičných salašníckych pochúťok, pričom sa v menu nájdu aj ich bezlepkové varianty.

V údolí Marianky môžete bádať po sochách a kaplnkách, ktoré sú ukryté v prírode. Nezabudnuteľné výhľady ponúka nepochybne Sandberg.

Zaujímavosť: Marianka je najstaršie pútnické miesto na Slovensku. Legenda hovorí o pustovníkovi, ktorý vytesal sošku Panny Márie a ukryl ju do bútľavého stromu. O niekoľko desaťročí neskôr sa zbojníkovi, ktorý mal choré deti, zjavila Matka Božia a ukázala mu miesto, kde má kopať. Tam našiel sošku aj prameň, ktorý mu deti uzdravil. O tomto mieste sa hovorí, že sú to slovenské Lurdy.

Žltou trasou dlhou 10 kilometrov sa môžete previezť od rakúskych hraníc neďaleko Stupavy do Marianky a späť – trasa nemá žiadne stúpanie, no vzhľadom na svoju dĺžku je vhodná pre väčšie deti alebo zdatných rodičov s cyklovozíkom.

Na bicykli popri Dunaji

V Petržalke pri moste SNP začína jedna z najobľúbenejších bratislavských cyklotrás. Cesta, ktorá vedie cez Dunajské luhy, je súčasťou medzinárodnej cyklomagistrály EuroVelo. Na svoje si prídu malí aj veľkí, keďže cestou možno využiť veľa zaujímavých možnosti pre aktivity aj oddych.

Zaujímavosť: Dunajské luhy sú krajinná oblasť, kde môžete pozorovať viaceré chránené živočíchy. Okrem rýb tam žije viac ako 100 druhov sťahovavých vtákov, najvzácnejším z nich je najväčší na Slovensku hniezdiaci dravec – orliak morský.

Panoráma Dunaja vytvára počas výletu na bicykli jedinečnú atmosféru. V letnom období sa môžu cyklisti osviežiť kúpaním v Rusovskom jazere. Tí, ktorých lákajú aj adrenalínovejšie zážitky, by nemali vynechať zastávku v športovom areáli Divoká voda. Areál ponúka množstvo aktivít vhodných pre rodiny s deťmi. Ak budete mať šťastie, natrafíte aj na jedno z detských podujatí, ktoré v sebe spája zmes športu, dobrodružstva i zábavy.

Trasa pokračuje k vodnému dielu Gabčíkovo. Na druhú stranu Dunaja sa môžete prepraviť kompou. Cyklotrasou sa dá pokračovať do Hamuliakova, kde sa dá navštíviť Kostol Svätého kríža.

Šliapeme k Slnečným jazerám

Relatívne krátka a pokojná cyklotrasa vedie z Pezinka do Senca. Vo vinárskom meste Pezinok stojí za to navštíviť renesančný zámok s prekrásnym parkom alebo Malokarpatské múzeum. Cyklotrasa do Senca sa tiahne poľnou cestou, kde sa môžete kochať jedinečnými výhľadmi na okolité lúky a polia či majestátne Malé Karpaty. Parádny výlet je najlepšie zakončiť kúpaním v jazere, v prípade chladnejšieho počasia v celoročne otvorenom aquaparku s wellness.

Zaujímavosť: Slnečné jazerá vznikli v roku 1845 vďaka výstavbe železničnej trate z Bratislavy do Galanty. Pôvodný názov prírodného kúpaliska bol Slovenské Tahiti.

Zábava na pumptracku

Malí cyklisti tu môžu zažiť kopec zábavy. PumpPark Petržalka je svojou dĺžkou najväčším športovým areálom tohto druhu v strednej Európe. Nachádza sa na Haanovej ulici v samom srdci Petržalky. Ponúka trate rôznej obťažnosti, takže báť sa nemusia ani začínajúci cyklisti. Okrem bicyklov sa tu môžete vyšantiť aj na kolobežke, kolieskových korčuliach či skejtborde.

Zdroj: Facebook – PumpPark Petržalka

Zaujímavosť: Ak váhate, či sa na petržalský pumptrack vydať a či budete mať možnosť si aj s deťmi pohodovo zajazdiť, môžete si areál obzrieť v reálnom čase prostredníctvom webkamery.

Zdroj: Facebook – PumpPark Petržalka

Jazdíme traily s deťmi

Parádny cyklovýlet s deťmi, ktoré už majú prvé kilometre za sebou, si určite užijete v Bikeparku Koliba. Bikepark nájdete na Železnej Studničke – Kamzík v Bratislave. Ľahká zjazdová trať Blue Trail je vhodná aj pre zdatnejších škôlkarov, pohodlne sa na nej zvezú všetci školáci. Výhodou parku je lanovka, ktorá deti ušetrí od boľavých nôh, a potom sa už len spustia dolu traťou plnou klopených zákrut a vĺn. Malí cyklisti si zlepšia techniku jazdy na bicykli a užijú zábavnú jazdu v objatí lesa

Zaujímavosť: Televízna veža Kamzík je najvyššie položenou stavbou v Bratislave v nadmorskej výške 433 metrov. Môžete si z nej vychutnať exkluzívne výhľady pri kávičke alebo dobrom jedle.

Náš tip na záver

Či už si vyberiete príjemnú cyklotrasu, zábavný pumptrack, alebo divoký trail, nezabúdajte najmä pri deťoch na bezpečnostné prvky. Prilba je vždy nevyhnutná, pred zranením veľmi účinne ochránia cyklistické rukavice, nič nepokazíte ani chráničmi kolien a lakťov. Investícia do bezpečnostnej výbavy môže predísť zbytočnému ukončeniu výletu na chirurgii. Radšej ten čas strávte na dobrej rodinnej večeri po výlete, aj keby to mali byť len deťmi milované hranolky s vyprážaným syrom a kečupom.