Ženy na bicykli menia hru: krása, odvaha a odhodlanie

Ženy na bicykli menia hru: krása, odvaha a odhodlanie

Hovorí sa, že je to jeden z najnáročnejších športov. Najvýznamnejšie preteky trvajú niekoľko týždňov, pretekári sú v sedle denne aj 150 či 200 kilometrov a pritom šliapu do pedálov a zdolávajú terén. Cyklistika. Čím táto drina dokáže zaujať ženy? Láka aj vás?

Profesionálni cyklisti zarábajú zlomok toho, čo tenisti, basketbalisti, futbalisti či iní športovci. Pre niekoho môže byť nepredstaviteľné, že cyklistickej vášni prepadajú dievčatá a ženy najrôznejších vekových kategórií, ktoré absolvujú podobné tortúry ako ich mužskí kolegovia. Hľadáte odpoveď na otázku, či je cyklistika aj pre dámy? Trend je úplne jasný a neobišiel ani Slovenky.

Legendy a hviezdy

Holanďanka Annemiek van Vleuten je jednou z najúspešnejších cyklistiek svetovej histórie. V minulej sezóne, v ktorej vyhrala inauguračný ročník súťaže Okolo Španielska (La Vuelta España) a po štvrtýkrát aj preteky Okolo Talianska (Giro d´Italia), ukončila profesionálnu kariéru. A akú parádnu! Veď posúďte sami. 

  • Vyhrala olympijskú časovku.
  • Je dvojnásobnou majsterkou sveta v cestných pretekoch.
  • Je dvojnásobnou svetovou šampiónkou v časovke. 

Annemiek štyrikrát vyhrala ženské preteky Giro d’Italia, raz Tour de France Femmes a „triptych“ najvýznamnejších pretekov zavŕšila víťazstvom na La Vuelta España Feminina. Je prvou ženou, ktorá niečo také dokázala. 

Asi to netušíte, no táto dáma vyštudovala epidemiológiu. Rada cestuje, varí pre priateľov a je vášnivou hráčkou spoločenských hier. Podľa vlastných slov chce aj po skončení kariéry ostať pri športe, ktorý je jej vášňou. O tom, že na bicykli sa stále cíti skvele, sa môžete presvedčiť na jej profile v aplikácii strava.

Holandsko má aj ďalšiu zaujímavú cyklistku a tá stále aktívne preteká. Trojnásobná svetová šampiónka v cestnej cyklistike, osemnásobná majsterka sveta v cyklokrose a víťazka 32 etáp na Giro d´Italia Marianne Vos je pretekárkou tímu Visma-Lease a Bike. 

Doposiaľ získala obdivuhodných 253 víťazstiev (etapových či celkových). V tomto ukazovateli je najlepšou v histórii ženskej cyklistiky. Viac víťazstiev na konte má už iba legendárny Eddy Merckx. Novinky o nej môžete sledovať na jej instagramovom profile

Pre úplnosť dodajme, že aktuálnou svetovou šampiónkou je belgická pretekárka tímu SD Workx Lotte Kopecky. Geograficky môže mať k nášmu prostrediu najbližšie poľská cyklistická hviezda Katarzyna Niewiadoma, aktuálna majsterka sveta v kategórii gravel a tohtoročná víťazka slávnych pretekov Valónsky šíp.

Vyhrá raz Giro d’Italia Slovenka?

Ktovie, čo prinesie budúcnosť. A čo ak by ste si tu prečítali, že v minulosti už Slovenka Giro d’Italia vyhrala? Verili by ste? Je to tak!

Preteky Giro d´Italia sú jednými z troch najvýznamnejších cyklistických pretekov, ktoré patria do kategórie tzv. grandtour. Okrem súťaže Okolo Talianska tam patria preteky Okolo Španielska a Okolo Francúzska (slávna Tour de France). A s hrdosťou môžeme povedať, že aj na Slovensku máme cyklistické legendy – a nie je to iba Peter Sagan. Víťazkou Giro d’Italia z roku 1993 je rodáčka z Liptovského Mikuláša Lenka Ilavská-Litvinová

Nežije z minulosti a dnes pôsobí ako učiteľka telesnej výchovy a slovenčiny na Strednej zdravotníckej škole v Poprade a popritom sa venuje trénerskej práci. 

Máme doma talenty?

Hoci je u nás cyklistika finančne poddimenzovaná a násobne to platí v jej ženskej časti, hádam je situácia lepšia než v časoch Lenky Ilavskej-Litvinovej. Medzi talenty, ktoré možno nazvať želiezkami v ohni, rozhodne patrí Nora Jenčušová, pretekárka talianskeho tímu Bepink. Kariéru má stále pred sebou a už dnes je trojnásobnou majsterkou Slovenska v časovke a dvojnásobnou v cestných pretekoch. V tomto roku štartovala aj na prestížnych pretekoch Strade Bianche či Valónsky šíp. 

Nielen na Slovensku vlani zaujal cyklistickú verejnosť nový supertalent. Na juniorských pretekoch na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v škótskom Glasgowe predviedla skvelý výkon mladučká, vtedy len 16-ročná Viktória Chladoňová. Finišovala vo vedúcej skupine a skončila dvanásta. 

Aj tohto roku už predviedla skvelé výsledky: v juniorskej časti pretekov Gent-Wevelgem skončila štrnásta a ešte výraznejšie výsledky dosiahla v cyklokrose. Na európskom šampionáte získala v kategórii junioriek bronz a vo Svetovom pohári dokázala medzi juniorkami dokonca zvíťaziť. Významný výsledok dosiahla pretekárka klubu Climberg Sport Team, keď na majstrovstvách sveta v českom Tábore začiatkom roka 2024 získala bronzovú medailu. Len nedávno zaznamenala svoje prvé víťazstvo aj v horskej cyklistike. Zapamätajte si meno Viktória Chladoňová, určite o nej ešte budeme veľa počuť.

Foto: archív Bratislavské bohyne

A čo tak inšpirácie v rekreačnej cyklistike?

Nie každý sa narodí, aby si ho svet zapamätal ako legendu cyklistiky. Čaro pedálov a vetra vo vlasoch či terénneho adrenalínu dokáže byť celoživotným koníčkom. Nájdu sa zaujímavé inšpirácie aj medzi rekreačnými cyklistkami

V Bratislave a okolí sú známe Bratislavské bohyne. Fungujú ako cyklistická komunita, pravidelne sa zúčastňujú na populárnom amatérskom podujatí L’Etape Slovakia by Tour de France a každý utorok organizujú spoločný výjazd z Tyršovho nábrežia v Bratislave.

Zaujímavým projektom je Cyklove. Nie je to výsostne ženský projekt, stoja za ním Dominik Janovský a Zuzana Mikulcová, ale má potenciál ukázať vášeň, námahu i krásu cyklistiky zo ženskej perspektívy. Zuzana na otázku, čo jej cyklistika prináša, odpovedá: „Cyklistika je pre mňa nielen športovou aktivitou a pri našich dlhých cestách aj dobrodružstvom, ale dáva mi aj priestor na sebapoznanie. Dostáva ma aj do veľmi nekomfortných zón, čo ma upevňuje nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke.“ Ak si prehliadnete ich blog alebo instagramové fotografie a pozriete pár videí na Youtube, určite vás chytia za srdce.

Je cyklistika namáhavá? Rozhodne. Je krásna? Neskutočne. A je vhodná aj pre ženy? Treba k tomu vôbec formulovať odpoveď? Je jasné, že ženy na bicykloch menia hru a do sveta cyklistiky vnášajú krásu, odvahu i odhodlanie. Pridajte sa k nim aj vy. Nebudete ľutovať.