Zober kamošku na bajk, tieto trasy si zamilujete

Zober kamošku na bajk, tieto trasy si zamilujete

Pôsobivé cyklotrasy, na ktorých sa človek toľko nezapotí, zľahka si zašportuje a krásne výhľady mu budú odmenou? Áno, Slovensko ich ponúka hneď niekoľko. V článku sa podelíme o tipy na cyklovýlety vhodné nielen pre začínajúcich bajkerov, ale aj pre všetkých, ktorí si popri bicyklovaní chcú vychutnať aj niečo navyše, napríklad šálku lahodnej kávy s koláčikom. Veď predsa po kilometroch zdolaných na bicykli je nutné doplniť stratenú energiu.

Vysoké Tatry na bicykli v pohodovom štýle

Pri vysokotatranských cyklotrasách asi každému automaticky napadne, že na bicykli sa poriadne zapotí počas ťažkých výšľapov do kopca. To nemusí byť pravidlom. Vysoké Tatry totiž ponúkajú aj cyklotrasy, ktoré vás dostanú do samého srdca horskej prírody relatívne rovinatou a pohodlnou trasou.

Na majestátne výhľady bohatý cyklovýlet zažijete napríklad v okolí Podbanského, ktoré zhora pozoruje jeden z najznámejších vrcholov, a to Kriváň. Nájdete tam hneď dve ľahšie cyklotrasy, ktoré ponúkajú neopakovateľné výhľady na divočinu slovenských veľhôr.

Cyklotrasa Tichou dolinou nie je technicky náročná a stačí na ňu aj bežná kondička. Jej dĺžka je 12 kilometrov. Začína sa v Podbanskom a končí sa pri rázcestí pod Kasprovým vrchom, kde si môžete bicykel zamknúť, a ak máte chuť, pokračujte pešou túrou až do nadmorskej výšky 1 985 metrov. Prevýšenie, ktoré vás na cyklotrase Tichou dolinou čaká, je len 320 metrov, takže žiadne ťažké „šliapačky“. Je plná krásnych výhľadov a ideálna na cyklovýlet s kamoškou, s ktorou už dlho chcete podniknúť poriadny výlet na bicykli.

Z Podbanského môžete tou istou asfaltkou vyraziť aj na cyklotrasu Kôprovou dolinou. Zdoláte na nej 420 výškových metrov počas 8 kilometrov. Na jej konci vás čaká odmena vo forme krásneho Kmeťovho vodopádu, ktorý je najvyšším vodopádom na Slovensku. Táto cyklotrasa je jednou z najkrajších v oblasti Liptova.

Obe cyklotrasy sa začínajú pri grandhoteli Permon, kde si môžete dokonca zapožičať špičkové bicykle, príp. sa aj ubytovať a spríjemniť si dámsku jazdu vychýreným wellnessom.

Zaujímavosť: Tradičné slovenské jedlá nájdete v kolibe Permoník. V lete si ich môžete vychutnať na terase. Pri kolibe sa nachádza aj amfiteáter – sledujte aktuálne informácie na oficiálnych stránkach koliby a výlet môžete spojiť aj s kultúrnym zážitkom vo forme koncertu alebo iných vystúpení.

Cyklookruh okolo Liptovskej Mary je nenáročnou klasikou

Jedinečnou atmosférou láka cyklotrasa okolo Liptovskej Mary. Unikátne výhľady na majestátne Tatry v kombinácii s tesnou blízkosťou rozľahlej priehrady robia tento cyklochodník výnimočným. Okruh má 36 kilometrov a je prevažne vlnitý. Nenájdete tam žiadne vyčerpávajúce stúpania.

Okruh sa kľukatí mnohými zátokami, ktoré vytvárajú čarovnú atmosféru nenáročného cyklovýletu. Nielen s deťmi, ale pokojne aj s kamoškou si výlet môžete spestriť návštevou akvaparku Tatralandia, na ktorý narazíte počas jazdy a ktorý okrem zábavných atrakcií ponúka aj relaxačný wellness s rôznymi typickými procedúrami. Alebo si užite vyhliadkovú plavbu po Liptovskej Mare, ktorá je v letných mesiacoch v prevádzke každý deň.

Zaujímavosť: Pri výstavbe Liptovskej Mary bolo zaplavených až 13 obcí, z ktorých presídlili viac ako 4-tisíc obyvateľov. Vodné dielo zaberá plochu približne 27 štvorcových kilometrov.

Dunajská cyklistická cesta – prírodná krása aj história

Dunajská cyklotrasa vedie po brehoch Dunaja z nemeckého Donaueschingenu cez Rakúsko a Slovensko až do maďarskej Budapešti a je súčasťou medzinárodnej trasy Eurovelo. Slovenský úsek cesty sa začína pri hraničnom priechode Berg. Tiahne sa pozdĺž dunajskej hrádze. Za Prístavným mostom si môžete zvoliť, či sa vydáte po pravom alebo ľavom brehu – obe cesty sa stretnú na hrádzi Gabčíkovo. Celá cyklotrasa má 168 kilometrov a končí sa pri Štúrove.

Trasa je vlastne veľmi príjemná asfaltová rovinka, ktorú si môžu cyklistky vychutnať s mnohými možnosťami zastávok. Ak svoju trasu ukončíte v Štúrove, odmenou vám bude majestátny výhľad na baziliku v Ostrihome, a ak sa zastavíte na štúrovskej kompe, tak aj výborná káva a čerstvý koláč.

Zaujímavosť: Ostrihomská bazilika, resp. Katedrála Panny Márie a sv. Vojtecha, je najväčším kostolom Maďarska a patrí medzi najväčšie kostoly v Európe. Bazilika očarila aj hollywoodske hviezdy Angelinu Jolie a jej vtedajšieho manžela Brada Pitta, ktorí v roku 2010 Ostrihom navštívili, keď tam Angelina nakrúcala film. Keďže najkrajší pohľad na maďarský chrám je zo slovenského brehu, manželia si boli práve na tomto mieste spraviť spoločné zábery na pozadí s bazilikou.

Tokajská cyklotrasa

Dámska zostava môže oceniť aj cyklovýlet po vinárskej oblasti. Vinohradnícka oblasť Tokaj ponúka viacero nenáročných cyklotrás, na ktorých si vychutnáte prekrásne scenérie vinohradov. V obci Veľká Bara na vás čaká jedinečný výlet plný unikátnych výhľadov, ktoré môžete zažívať dokonca aj z výšky – z vyhliadkovej veže Tokaj, ktorá pripomína obrovský dubový sud. V Chateau Grand Bari máte k dispozícii požičovňu bicyklov aj e-bajkov. Deň strávený v sedle ideálne zakončíte degustáciou vína v tokajskej pivnici.

Zaujímavosť: Oblasť Tokaj patrí medzi päť vinohradníckych a vinárskych oblastí na svete, kde je možné vypestovať hrozno, z ktorého vznikne prirodzene sladké víno.

Z obce Veľká Bara sa môžete vybrať červenou trasou do Viničiek, pokračovať pozdĺž rieky Bodrog do obce Borša, kde sa dá navštíviť renesančný kaštieľ Františka II. Rákociho.

Slovensko ponúka mnoho krásnych cyklotrás. Hoci sme spomenuli len niektoré, veríme, že sme vás nimi inšpirovali. Spojte príjemné s užitočným. Vyrazte na bicykel a užívajte si krásnu prírodu Slovenska.