Ako nastavíť odpruženie na horskom bicykli





Čas čítania: 8min

 

Správne vyladené odpruženie spraví aj z priemerného biku skvelý bike, naopak zlé nastavenie spraví aj zo špičkového biku priemerný. Prevediem vás základnými krokmi na optimalizáciu vášho horského (MTB) bicykla



Ako nastavíť odpruženie na horskom bicykli

Obsah článku

 

Máte pocit že pri prejazde koreňovou pasážou vám idú vypadnúť všetky zubné plomby a po jazde máte pocit v rukách ako keby ste robili celý deň so zbíjačkou? Prípadne pri každom skoku počujete ako vaše tlmenie cinká na dorazy? Potom je najvyšší čas povenovať sa správnemu nastaveniu vidlice a tlmiča, zaberie to trošku času ale je to malá cena za to že váš bike bude fungovať tak ako má.

 

Prečo je dôležité správne nastavenie pruženia?

Správne vyladené odpruženie spraví aj z priemerného biku skvelý bike, naopak zlé nastavenie spraví aj zo špičkového biku priemerný. Prevediem vás základnými krokmi na optimalizáciu vášho horského (MTB) bicykla. Správnym nastavením odpruženia sa zmení váš pôžitok z jazdy a môže to byť aj zábava.

Účelom tohto článku je pomôcť vám dosiahnuť nastavenie odpruženia, ktoré je optimalizované pre vás. Nastavenie odpruženia je dynamické - existuje niekoľko premenných. Vaša hmotnosť, kam jazdíte, čo jazdíte a ako jazdíte. To znamená, že jednoduché kopírovanie nastavenia vašich kamošov alebo v horšom prípade profíkov vedie k neoptimálnemu výkonu. Väčšina výrobcov ponúka odporúčané nastavenia, ktoré vám poskytnú dobrý základ. V tomto článku zistíte ako si tieto základné nastavenia viete prispôsobiť svojim potrebám.

 

Pruženie je vždy o kompromise

Neexistuje nič také ako dokonalé nastavenie pruženia. Ak si pruženie prispôsobíte aby zvládalo veľké nárazy, utrpí citlivosť pri malých nárazoch. Nastavenie pruženia je vždy o kompromise, nájsť rovnováhu medzi citlivosťou a podporou. Taktiež je dôležité nájsť takú rovnováhu, ktorá bude vyhovovať vašim trailom a štýlu jazdy.

 

Ešte predtým ako začneme

Skôr ako sa pustíte do ladenia odpruženia mali by ste mať istotu, že vaša vidlica a tlmič sú v poriadku čo sa týka technického stavu. Nemá zmysel ladiť niečo čo sa vám rozpadá pod zadkom. Väčšina výrobcov doporučuje výmenu oleja po 50-tich hodinách jazdenia a kompletný servis po každých 100 - 200 hodinách. Buďte ku sebe úprimný, kedy ste naposledy servisovali odpruženie? Ak nastavujete nový bike tak to nemusíte riešiť, no ak už váš bike niečo zažil a nie ste si istý v akom stave máte tlmič a vidlicu, tak kľudne ho môžete doniesť ku nám na servis do KUBICASPORTu v Žiline, kde vám to chalani v servise pozrú.

Ak chcete postupovať podľa tohto sprievodcu, budete potrebovať svoju bežnú jazdeckú výstroj, prilbu a batoh. Ak chcete čo najlepšie optimalizovať výkon svojho bicykla, budete potrebovať krátku časť svojej obľúbenej technickej trasy, pumpu na tlmiče, a niečo na meranie (pravítko alebo meter), kalkulačku a kamaráta ktorý vám pomôže.

 

Krok 1: Nastavenie SAG-u

Aby vaše odpruženie fungovalo čo najlepšie, musí byť schopné reagovať na všetky prekážky na traily. Keď narazíte na prekážku, vidlica a tlmič sa stlačia a absorbujú energiu. Aby si bike udržal trakciu musia odpružené vidlice a tlmiče nielen absorbovať nárazy ale tiež vyplniť diery aby vaše pneumatiky zostali na zemi. Aby sa pruženie mohlo stlačiť a vrátiť predpružíme ho vlastnou telesnou hmotnosťou. Množstvo predpruženia sa nazýva SAG, to koľko sa pruženie zaborí do svojho zdvihu keď sedíte na bicykli. Príliš malý SAG a bicykel nebude mať grip pretože bude chodiť príliš málo vo zdvihu, príliš veľký SAG a bude zle reagovať na opakované nárazy pretože bude moc zaborený vo svojom zdvihu. Keď sedíme na bicykli, to koľko sa pruženie stlačí do svojho zdvihu, sa nazýva SAG a určuje to ako sa bude váš bike chovať pri jazde.

 

Nastavenie SAG-u na zadnom tlmiči

Predtým ako začneme skontrolujte či je zadný tlmič v režime „úplne otvorený“ (ak máte nastavenie pomalej kompresie otočte ho na max v smere do mínusu ). Keď budete nasadať na bike nechajte svojho asistenta aby bicykel držal v rámci možnosti vo vodorovnej polohe.

  1. Prepružte prudko bike smerom dolu aby ste naplnili negatívnu komoru v tlmiči a uvoľnili celú dráhu zdvihu.
  2. Sadnite si na bike minimálne na 5 sekúnd a nechajte svojho asistenta zatlačiť gumený O-krúžok na tlmiči nahor (alebo nadol) ku gumenému tesneniu.
  3. Opatrne posúvajte svoju váhu dopredu a snažte sa zosadnúť z bicykla bez ďalšieho pohnutia O-krúžku.
  4. Zmerajte vzdialenosť o ktorú bol O-krúžok stlačený od tesnenia v mm.
  5. Vydeľte toto číslo celkovým zdvihom tlmiča (často je to menej ako je reálna dĺžka piestu, pozrite si príručku k tlmiču) a potom vynásobte 100 aby ste dostali percentuálny pokles, napr. (15 mm / 50 mm) x 100 = 30%.
  6. Mnoho výrobcov bude mať navrhované nastavenie SAGu ale keby nie odporúčame základné nastavenie na 30%. Ak potrebujete menší SAG jednoducho tlmič dofúkate, ak potrebujete väčší SAG, tlmič sfúknete. Vzduch pridávajte po 10 psi a postup opakujte kým nedosiahnete požadovaný SAG.

Tip: Pri nastavovaní SAGu držte iba jednu brzdu, nie obidve pretože si ovplyvnite meranie.

 

Nastavenie SAGu na vidlici

Po správnom nastavení zadného SAGu je čas nastaviť vidlicu. Uistite sa že je tlmenie odpruženia úplne otvorené ( koliesko hore označené ako compression ) a nafúkajte tlak vzduchovej pružiny podľa odporúčania výrobcu ( pod krytkou je ventil ). Nechajte svojho asistenta aby vám držal bike pri nasadaní.

  1. Prepružte vidlicu aby ste nabili negatívnu komoru a uvoľnil tesnenia.
  2. Postavte sa na biku tak ako keď na ňom idete a vydržte aspoň 5 sekúnd, nechajt svojho asistenta posunúť gumený O-krúžok na nohe vidlice úplne dole na gumové tesnenie.
  3. Opatrne preneste svoju váhu späť a vystúpte z bicykla bez toho aby ste poholi s O-krúžkom.
  4. Zmerajte vzdialenosť o ktorú bol O-krúžok tlačený smerom hore od tesnenia v mm. Vydeľte toto číslo celkovou dĺžkou (napr. 160 mm) a potom x 100, aby ste dostali výsledok poklesu v percentách.
  5. Na dosiahnutie správneho SAGu pridajte alebo odoberte vzduch zo vzduchovej pružiny podľa potreby a zopakujte celý proces.
  6. Začnite s odporúčaním výrobcu, alebo ak žiadne nie je, odporúčame 20%. Ak potrebujete menší SAG, jednoducho vidlicu dofúkajte, ak potrebujete viac SAGu, vidlicu sfúknite. Vidlicu dofukávajte po 10 psi a postup opakujte kým nedosiahnete požadovaný SAG.

 

Pokročilé nastavenie

Je čas optimalizovať základné nastavenie. Vyberte si krátky úsek na svojom obľúbenom traily ktorý obsahuje prvky ktoré pravidelne jazdíte. Skaly, dropy, skoky, klopenky a G-outy, v podstate čokoľvek čo vás baví jazdiť - čím viac prvkov, tým lepšie. Vyberte si časť trasy, kde predpokladáte že využijete celý rozsah pruženia a zároveň taký na ktorom sa cítite komfortne a ste schopný ho jazdiť viackrát za sebou. Pred začatím ladenia sa uistite že odskok ( rebound, červené koliesko na tlmiči a rovnako červené koliesko zo spodku vidlice, väčšinou na pravej strane ) a kompresia ( modré koliesko na tlmiči a koliesko na vrchu vidlice) máte nastavené podľa odporúčania výrobcu, tieto nastavenia poslúžia ako dobrý základ na vašu váhu.

 

Krok 2: Optimalizácia tvrdosti vzduchovej pružiny

Kým 20% SAG na vidlici a 30% v tlmiči je dobrý základ, nemusí byť optimálny pre váš štýl jazdenia a typ odpruženia vášho bicykla. Tvrdosť pružiny (sila potrebná na stlačenie pružiny) je vždy rovnováhou medzi schopnosťou pohltiť veľké nárazy a citlivosťou malých nárazov. Optimálne nastavenie bude závisieť od vášho štýlu jazdy a trás ktoré jazdíte.

Po niekoľkých zahrievacích jazdách keď sa začnete cítiť pohodlne zatlačte gumené O-krúžky dolu ku tesneniu a prejdite si znovu trail, sústreďte sa na to ako sa bike správa pri prudkých nárazoch a dropoch, dávate škaredé dorazy na tlmičoch? Nežehli vám malé nárazy? Využivate celý rozsah pruženia na miestach, kde to očakávate?

Ak cítite že zadná časť vášho bicykla je prilepená k zemi a ľahko dáte doraz na tlmiči, tvrdosť pružiny je príliš nízka . Pridajte tlak do tlmiča 10 psi a zopakujte jazdu. Keď využijete celý rozsah tlmiča keď to treba bez toho aby ste ho dali na doraz tak už nepridávajte vzduch. Poznamenajte si aktuálny tlak.

Ak je zadok vášho bicykla tvrdý cez malé hrbole a nechodí celý rozsah tam kde chcete, tvrdosť pružiny je príliš vysoká.Znížte tlak zo zadného tlmiča o 10 psi a zopakujte jazdu. Keď cítite že bike dobre žehlí malé hrbole a drží si trakciu, poznačte si aktuálny tlak.

Ak sa vám vidlica moc zabára pri brzdení alebo pri strmom zjazde tvrdosť pružiny je moc nízka. Pridajte do vidlice 5 psi a zopakujte jazdu. Keď budete cítiť že vidlica sa menej zabára, poznačte si aktuálny tlak.

Ak je vidlica tvrdá na malých hrboľoch a chýba jej grip tvrdosť pružiny vidlice je príliš vysoká. Odstráňte tlak z vidlice o 5 psi a zopakujte jazdu. Keď bude vidlica citlivá na malé hrbole ale stále má dobrú podporu poznačte si aktuálny tlak.

Tip: Ak zistíte že jediný spôsob ako odstrániť časté dorazy na tlmiči a vidlici je použitie vysokého tlaku pružiny ktorý je pri malých nárazoch veľmi tvrdý možno bude potrebné zvýšiť progresivitu pruženia, pokračujte na krok 3.

 

Krok 3: Nastavenie progresivity vzduchovej pružiny

Aby sa pruženie chovalo progresívnejšie je potrebné pridať do vzduchovej komory tokeny ( alebo spacery, alebo ich odobrať ak nevyužívate dostatočný rozsah tlmiča). Pridaním tokenov alebo spacerov docielite že v závere svojho zdvihu bude pruženie tvrdšie a bude treba viac sily aby ste ho stlačili na doraz.

Ak často vaše pruženie ide na doraz aj napriek tomu že má správny tlak, znížte objem vzduchovej komory v tlmiči alebo vo vidlici pridaním 1-2 tokenov ( spacerom ). Ak máte pocit že nevyužívate pri jazde dostatok zdvihu, zvýšte objem vzduchovej komory odobratím 1-2 tokenov (spacerov).

 

Krok 4: Tlmenie odskoku (Rebound damping)

Tlmením odskoku nastavujete akou rýchlosťou sa má pruženie vrátiť do pôvodnej polohy po náraze.

Ak je tlmenie odskoku príliš nízke ( - ), pruženie sa bude vracať moc rýchlo a nebude poskytovať dostatočnú kontrolu. Ak bude tlmenie odskoku príliš vysoké ( + ), pruženie sa nebude stíhať vracať pri opakovaných nárazoch a bude sa po každom náraze čoraz viac stláčať do svojho zdvihu a nebude fungovať správne.

Tip na rýchle nastavenie odskoku na vidlici:

  • Na základné nastavenie odskoku na vidlici začnite s úplne zatvoreným tlmením odskoku ( + ), postavte sa vedľa bicykla a stlačte vidlicu svojou váhou, rýchlo uvolnite riaditká a nechajte vidlicu odskočiť späť.
  • Dovtedy nastavujte odskok smerom do ( - ) kým sa vidlica nebude vracať dostatočne rýchlo ale bez toho aby poskočilo predné koleso od zeme.

Väčšina vidlíc a tlmičov má iba jedno nastavenie tlmenia odskoku a to nastavenie pomalého odskoku ( low-speed rebound ). Niektoré high-end odpruženia majú aj nastavenie rýchleho odskoku ( high-speed rebound ). Ak máte aj rýchle nastavenie odskoku tak najlepšie východzie nastavenie bude podľa odporúčania výrobcu.

Tip: Ak jazdíte veľa nenáročného terénu alebo jazdite pomalšie, tak pomalší odskok bude pre vás dostatočne komfortný. Ak jazdíte dlhé, rýchle a rozbité úseky kedy pociťujete veľkú únavu na rukách tak si nastavte odskok čo možno najrýchlejšie v rámci zachovania dobrých jazdných vlastností.

 

Krok 5: Nastavenie pomalej kompresie tlmenia (Low-Speed Compression Damping)

Pomalá kompresia tlmenia ovplyvňuje charakteristiky odpruženia pri nízkych rýchlostiach vidlice (nie rýchlosti bicykla), ktoré ovplyvňujú najmä strednú časť zdvihu odpruženia.

Ak máte pocit že ste dosiahli dobrú citlivosť pri malých nárazoch a nechodíte s tlmením na doraz ale máte pocit že bicykel nemá podporu v strede zdvihu, pruženie sa moc zabára keď prudko brzdíte alebo pri strmých zjazdoch tak potrebujete pridať tlmenie kompresie pri nízkych rýchlostiach. Pridanie pomalej kompresie tlmenia znižuje citlivosť odpruženia preto treba pridať iba minimálnu úroveň aby ste dosiahli dostatočnú podporu. Začnite s úplne otvorenou kompresiou.

Tip: Snažte sa držať nastavenia pomalej kompresie tlmenia vyvážené vpredu aj vzadu. Príklad, ak budete mať nastavenú pomalú kompresiu vysoko na vidlici a žiadnu na tlmiči, bike bude mať tendenciu preniesť viac váhy na zadné koleso počas jazdy a opačne. Vyvážené nastavenie je základ!

 

Krok 6: Nastavenie rýchlej kompresie tlmenia (High-Speed Compression Damping)

Najdrahšie vidlice a tlmiče majú nastavenie rýchlej kompresie tlmenia (HSC), ovládanie tlmenia pri stlačení pruženia pri veľkých, rýchlych nárazoch.

Ak vaša high-end vidlica alebo tlmič stále chodia na doraz tak môžete nastaviť rýchlu kompresiu tlmenia. Pridaním rýchlej kompresie obmedzíte dĺžku zdvihu ktorý vidlica využíva pri rýchlych nárazoch (rýchlosť vidlice nie rýchlosť biku). Nízke nastavenie rýchlej kompresie umožní používať vidlici jednoduchšie celý rozsah zdvihu pri silných a rýchlych nárazoch a vysoké nastavenie rýchlej kompresie obmedzí množstvo zdvihu dostupného pri silných a rýchlych nárazoch.

 

Krok 7: Kontrola vyváženia

Čo sa týka odskoku a tlmenia tak vo všetkých prípadoch je vyvážené nastavenie odpruženia nevyhnutné pre optimálne fungovanie.

Ako záverečný test si nájdite rovnú plochu a niekoľko krát prepružte bike v stoji najsilnejšie ako vládzete. Bicykel by mal byť podporný a rýchlosť odskoku by mala byť vyvážená pre predok aj zadok. Ak bicykel pôsobí nevyvážene, snažte sa identifikovať odkiaľ to vychádza a skúsiť konkrétnu časť nastaviť.

Vyvážené nastavenie odpruženia je veľmi dôležité. Trakcia neprichádza iba z pneumatík a povrchu terénu ale aj zo sily ktorú jazdec vývýja na prednú a zadnú pneumatiku. Pre tento prvok trakcie je dôležité vyvážené nastavenie.

 

Kto som

Moje meno je Tomáš Kobida, okolo bicyklov sa motám od svojich 12tich rokov, jazdil som prevažne street/trial ovplyvnený starou školou ako Ryan Leech, Jeff Lenosky alebo Jozef Dressler. Neskôr sa pridalo enduro a baví ma jazdiť v podstate všetko okrem cesťaku. Som zástanca toho že jazdenie má byť hlavne o zábave.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť