DEFINÍCIA FREERIDE - NORCO SHORE





Existujú traily, ktoré vo vás môžu vzbudzovať rešpekt viac ako iné. Trasa najprv pôsobí ako hocijaká iná, ale akonáhle sa ňou pustíte, zapne sa vám od strachu v hlave základný inštinkt prežitia. To je hranica, kedy vaša myseľ a telo testujú svoje limity a stáva sa z vás freerider.



DEFINÍCIA FREERIDE - NORCO SHORE

Do hry vstupuje nový Shore 2021 zocelený Vancouverskými horami. Gravitácia sa stretáva s technológiou, a vyzýva inštinkty spoznávať neprebádané terény.

Vancouverské hory sú domovom výziev pre jazdcov, vyžadujúce jeho lepšiu techniku a výbavu. Už ubehlo 20 rokov od uvedenia prvého Shore bicykla.

RIDE ALIGNED

Shore používa  Norco's Ride Aligned™ systém odpruženia, ktorý spája človeka s jeho bicyklom, vytvárajúc Freeride základ, ktorý je stabilný a zároveň pevný, aby boril limity.

Využíva individuálne miery jazdca, presnú kinematika odpruženia a patentovanú technológiu ktoré vytvoria zážitok z jazdy ako nikdy predtým.

INTEGROVAÉ VODIACE KOLIESKO

Integráciou vodiaceho kolieska do pohyblivej časti zadnej stavby Horst Link je možné dosiahnuť s minimálny spätný ráz pedálu a presná kinematika odpruženia špecifická pre pružinový tlmič zaisťuje priľnavosť a podporu pri zdokonaľovaní skokov na nerovných chodníkoch.

DYNAMICKÉ PEDÁLOVANIE

Dizajn pruženia a priestor pre jazdca sú navrhnuté tak, aby sa bicykel rýchlo pohyboval po nerovnostiach terénu. Maximálna účinnosť pri pedálovaní vás dostane rýchlejšie na vrchol a ušetrí energiu na zjazd.

ODOLNÝ DIZAJN, JEDNODUCHÁ ÚDRŽBA

Dizajn rámu, hardvér a komponenty sú špeciálne zostrojené na udržanie Shore na traily - a keď je nutná údržba, je to jednoduché a rýchle.

Prečo opäť oživiť Shore?

Pred dvadsiatimi rokmi bol Shore navrhnutý od základov pre jazdu pre priekopníkov BC v náročnom prostredí. Názov dostal podľa systému trailov vo Vancouveri North Shore – zadefinoval tak Freeride v roku 2001.

Freeride sa očividne vyvinul oproti časom minulým. Skoky sú vyššie a triky sú stále komplikovanejšie. Zjazdy sú dlhšie a drsnejšie s nekonečnými možnosťami, manipulácia a pohyblivosť na bicykli im ich umožňuje zdolávať.

Potreba kontroly a efektívneho vloženia sa jazdca na človekom vytvorených trasách stále stúpa. Roky sme investovali do High pivot layoutu a vyvíjali Ride Alignet parametre, čo nás primälo oživiť Shore. Chceli sme, totiž, vyvinúť bicykel na progresívne sa meniace prostredie a pozdvihnúť naše 20 ročné snaženia.

Chceli sme vytvoriť základ, ktorý bude jednoduchý na údržbu a bude s ním na trati zábava, bude vám oporou na agresívnych terénoch pri gravity jazde.

Takisto sme chceli, aby bol Shore dostupný pre všetkých jazdcov vo všetkých situáciách (triky, vo vzduchu, tvrdá jazda), takže je vyrobený z hliníka. Spoliehame sa na odolnosť hliníka, jeho údržbu a hodnotnosť.

Pre aké terény je stvorený?

Na shore môžete makať do kopca, vziať ho do lanovky, a potom sa pustiť po náročných, desivých chodníkoch. Podnecuje výzvy na trasách, keď si myslíte, že túto trasu nezídete.

Shore exceluje na dlhých tvrdých svahoch kde zdvih, kinematika a geometria držia jazdu pod kontrolou.

Koho si predstavujete na takomto bicykli?

Shore je ušitý na mieru pre jazdcov, ktorí hľadajú sebavedomý bicykel na skokoch a dlhých horských terénoch tam, kde hľadajú progres a zábavu a koniec jazdy je pre nich v nedohľadne.

Čo je jedinečné na high pivot (vysoký čap) pružení a ako z neho môže jazdec profitovať?

Dosiahli sme, že jazdcovi je poskytnutá bohatá podpora počas šliapania, v zákrutách, zatiaľ čo perfektne zvláda drsné terény.

Môže jazdec vymeniť pružinový tlmič za vzduchový tlmič?

Kinematika Shoru bola navrhnutá aby bola čo najvýhodnejšia pri zvýšenej citlivosti a konzistenstnosti pružinového tlmiča a taktiež poskytuje dostatočnú podporu v strede zdvihu cez progresívnu krivku pákového efektu a na vlhkých povrchoch.

Je možné použiť vzduchový tlmič ale neodporúča sa pretože bike nebude fungovať rovnako dobre ako s pružinovým tlmičom

Na čo slúži napínacia kladka reťaze?

Používa sa na minimalizovanie spätného rázu pedálov ktorý spôsobuje dráha zadnej osky high-pivot rozloženia pruženia. To znižuje dopad na jazdca z pedálov počas tvrdých pristátí a drsných terénov.

Je tu použitá bežná dĺžka reťaze, alebo napínacia kladka reťaze vyžaduje jej predĺženie?

Tento design vyžaduje dlhšiu reťaz v porovnaní s bezkladkovými komponentami. Väčšina horských bicyklom má reťaz tvorenú 126 očkami, čo je viac ako dosť na prispôsobenie na Shore komponenty.

Akú sú rozdiely vo vidlici Shore a Shore Park?

Shore 1 a 2 majú 180 mm zdvih, pružinový tlmič s rozmerom 225x70mm a vzduchovú vidlicu od Foxu a RockShoxu. Shore Park má 190 mm zdvih a rozmer tlmiča 225x75mm a 200mm vidlicu RockShox Boxxer.

180mm RS Zeb a 200mm RS Boxxer zdieľajú rovnakú vzdialenosť od osky kolesa po korunku vidlice rozmery, čím zaručuje, že zamýšľaná geometria je rovnaká u oboch modelov.

Shore 1 & 2 používa SRAM Eagle a Shimano 12-rýchlostné komponenty so širokou škálou prevodov pre rôzne terény, zatiaľ čo, na gravity jazdu zameraný Park Park má SRAM GX 7-Speed DH komponen

Plus k tomu Shore 1 & 2 majú vysoký zdvih a teleskopickú sedlovku a prispôsobiteľnú dĺžku zdvihu, pričom Park má bežnú sedlovku, keďže je navrhnutý hlavne na zjazd dole kopcom.

Prečo má len 27,5´´ a nie kombinované kolesá?

27,5´´ na oboch kolesách zabezpečia pohyblivosť, silu, stabilitu pri freeride a agresívnych horských jazdách. Shore bol testovaný vo viacerých variantoch veľkosti kolies, ale tento sa osvedčil najviac.

Je možná kombinácia, ak si to chce sám jazdec prerobiť?

29´´ vidlica a koleso by negatívne ovplyvnili efektivitu a kvalitu Shore. Zmena uhla hlavovej trubky a väčší priemer kolesa by ovplyvnil geometriu pri riadení, kým rozloženie síl by prenieslo príliš veľa váhy na prednú časť bicykla, čo by malo negatívny dopad na kinematiku.

Norco SHORE 1
€5 619

  • RÁM Aluminum Freeride, 180mm travel, Ride Aligned™
  • VIDLICA Fox Factory 38, GRIP 2, Float, 180mm, 44mm Offset
  • TLMIČ Fox Factory DHX2, Coil Spring, 225x70mm
  • KĽUKY SRAM GX Eagle Boost, 34T, 170mm
  • BRZDY SRAM Code RSC, 4 Piston, Metallic Pads
  • KOLESÁ e*thirteen LG1 DH 27.5",DT Swiss 350
  • PLÁŠTE Maxxis Assegai 2.5", 3C Maxx Grip/DD/TR

 

Norco SHORE 2
€3 899

  • RÁM Aluminum Freeride, 180mm travel, Ride Aligned™
  • VIDLICA RockShox Zeb R, Charger, 180mm, 44mm Offset
  • TLMIČ RockShox Super Deluxe Coil Ultimate DH, Custom Tune 225x70mm
  • KĽUKY e*thirteen LG1, 30mm, 34T, 170mm
  • BRZDY Shimano BR-MT520, 4 piston, Metallic Pads
  • KOLESÁ e*thirteen LG1 DH 27.5",himano Deore
  • PLÁŠTE Maxxis Assegai 2.5", 3C Maxx Grip/DD/TR