Keď sa vás jar opýta, čo ste robili v zime… Zwiftujte s nami!





Čas čítania: 2min 55sec

 

Z nového roka už uplynul mesiac, a tak je najvyšší čas začať s prípravou na jar, aby nás nezastihla úplne nepripravených, pokiaľ sa pri prvých jazdách chcete cítiť príjemne.



Keď sa vás jar opýta, čo ste robili v zime… Zwiftujte s nami!

Svet moderných technológií neustále napreduje. Informačné technológie momentálne vstupujú do mnoho odvetví, za zmienku stojí napríklad zdravotníctvo, ktoré sa vďaka novým technológiám posúva na nový level a dostáva úplne iný rozmer.

Rovnako ak v športe technológie ovplyvňujú dianie a v súčasnosti nepredstaviteľnému, nekonečnému jazdeniu osamote na valcoch alebo cyklotrenažéri niekde v pivnici už odzvonilo. Momentálne už nie je problém simulovať jazdu na rôznych programoch s veľmi autentickým napodobňovaním stúpaní a jazdy v háku. Závisí už len, kto si čo zvolí z hľadiska cyklotrenažéru a softwaru. Preferencie tu totiž môžu byť veľmi rôzne, či už z hľadiska finančných alebo aj časových možností.

Jazda na cyklotrenažéry

Najsilnejším predstaviteľom na trhu z oblasti cyklistického (ale už aj bežecného) softwaru je Zwift. Ťaží z výborného marketingu, rýchleho rozvoja a čo je pre užívateľa najdôležitejšie, tak z veľmi veľkého sociálneho rozmeru. Podobne ako Strava ako športová sieť, alebo Facebook ako sociálna sieť, svoje dominantné postavenie v sieti virtuálnej cyklistiky zastáva práve Zwift a je vysoká pravdepodobnosť, že drvivá väčšina vašich známych, ak virtuálne jazdia, skončili práve pri Zwifte.

A keďže Zwift dokáže ľudí spájať virtuálne, rozhodli sme sa tomu dať trošku nadstavbu a povedali sme si, že sa tentokrát na spoločnej virtuálnej jazde skúsime stretnúť aj fyzicky pod jednou strechou a prizveme k tomu aj ďalších známych, ktorí si s nami môžu aj na diaľku zajazdiť.

Jazda na cyklotrenažéry

A tak sme sa stretli v jednu peknú sobotu ráno hodinu pred štartom výborne naladení, na skvelú virtuálnu jazdu. Vzhľadom na to, že sa jednalo o prvú spoločnú fyzickú jazdu na Zwifte a pre niektorých o úplne prvú jazdu na Zwifte celkovo, jednalo sa o veľmi hektickú hodinu.

Napokon sme pre časovú tieseň posunuli začiatok ešte o 15 minút neskôr. Je pravda, že keď sa máte s kým porozprávať (aj keď len virtuálne cez hlasové servery, no pravda je taká, že osobne to je podstatne lepšie) tak jazda ide značne rýchlejšie, ako keď človek je na to len sám. Celkovo Zwift ponúka takmer plnohodnotnú náhradu za jazdu von. Píšem preto takmer, lebo predsa len tam chýba ten fyzický rozmer meniaceho sa okolia. Naopak z hľadiska bezpečnosti Zwift pre zmenu znižuje riziko zranení na najmenšie možné minimum.

Jazda na cyklotrenažéry

Jazdu, ktorú sme išli, Zwift poskytuje pre všetkých užívateľov ako Meetup s možnosťou vytvorenia kýmkoľvek a možnosťou pozvania kohokoľvek až do počtu 50 ľudí. Meetup… áno veľmi výstižné slovo - stretnutie. Je super, že aj v nečase sa môžu ľudia so spoločnými záujmami stretávať aspoň takýmto spôsobom pri činnosti, ktorú majú radi a ktorá ich vnútorne napĺňa.

Oslovilo Vás to a chceli by ste sa ku nám pridať? Aj by ste sa pridali, ale neviete ako začať, prípadne či na to máte fyzičku? Tak potom smelo do toho a pridajte sa k nám! Nižšie Vám ponúkame stručnejší návod ako na to.

K samotnej jazde teda budeme potrebovať v prvom rade cyklotrenažér, ktorý si prípadne viete zaobstarať aj na našej predajni - konkrétne od značky Elite, ktoré patria momentálne k veľmi populárnym cyklotrenažérom najmä v kategórii “smart” cyklotrenažérov. Prípadne vieme dodať aj priekopnícku značku Tacx, ktorá sa výrobe cyklotrenažérov venuje už od ich začiatkov. Obe značky tvoria v oblasti cyklotrenažérov úplnú špičku a drvivá väčšina užívateľov jazdí práve na týchto dvoch značkách. Nedržíme ich síce na sklade, ale na objednávku Vám ho vieme zaobstarať. Pre viac informácii nás neváhajte kontaktovať na kubicasport@kubicasport.eu.

Jazda na cyklotrenažéry

Už keď máme cyklotrenažér, je potrebné mať zariadenie, na ktorom nám pôjde samotný Zwift. Odporúčame používať počítač s pripojeným ANT+ anténou, ktorá sa vkladá do USB portu. Je možné ale použiť aj zariadenia fungujúce na operačnom systéme Android alebo iOS od Apple. V tomto prípade sa cyklotrenažér páruje prostredníctvom BLE (Bluetooth Low Energy) protokolu, ktorý ale býva niekedy nespoľahlivý a nie všetky zariadenia sa dokážu spárovať s vaším cyklotrenažérom.

Posledná vec, ktorú potrebujete je samotný Zwift. Jedná sa o platenú aplikáciu v cene 14.99€/mesiac. Akonáhle ste členom a máte všetko rozbehané, nič Vám už nebráni pridať sa k veľkej komunite Zwiftu na virtuálne jazdy, prípadne aj na naše meetupy, ktoré plánujeme nepravidelne robiť najmä v prípade zhoršeného počasia. A to najlepšie na záver! Vôbec sa nemusíte obávať toho, či ste dobrý jazdec alebo nie. Odpojiť sa viete kedykoľvek a Zwift disponuje funkciou, ktorá drží v meetupe všetkých jazdcov spolu v skupine bez ohľadu na výkonnosť jazdcov! Čiže je úplne jedno, ako silno budete tlačiť do pedálov. My túto funkciu zapíname na každý jeden meetup, ktorý vytvárame, aby sme nikoho neodradili. Pokiaľ sa chcete o Zwifte dozvedieť viac - ako ho spojazdniť, ako funguje, čo bude potreba, atď., tak ma kontaktujte cez Facebook. Okrem iného som organizátor ako reálnych, tak aj virtuálnych jázd. Rám vám pomôžem.

Tak ako? Jar sa blíži… Čo ste robili v zime?

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť