Najrozšírenejšie motory používané v elektrobicykloch





Prehľad 11 najdôležitejších motorov ktoré sa momentálne používajú v e-bikoch.



Najrozšírenejšie motory používané v elektrobicykloch

Obsah článku

 

V predchádzajúcej časti sme sa venovali všeobecnejšiemu prehľadu parametrov, ak ste nečitali tak si prečítajte tu.

 

V tejto časti sa budeme venovať podrobnejšie najrozšírenejším motorom používaných v ebikoch.

Prinášame vám vlastnosti a popis rozdielov najlepších motorov na ebikoch. Ani jedým z týchto motorov nespravíte chybný krok a tento článok by mal slúžit ako dobrý odrazový mostík pri kúpe ebiku.

Pre náročnejšieho zákaznika máme u nás na predajni elektrobicykle s rôznymi motormi a možnosťou testovania priamo v teréne, kde si môžete konkrétny motor vyskúšať v praxi.


Zobraziť elektrobicykle
 

 

Motor TQ HPR 120S

Ak hovoríme o sile, TQ HPR 120S je v inej lige. Vďaka krútiacemu momentu 120 Nm je vysoko nad ostatnými modelmi. Akonáhle cesta začne stúpať a ostatné motory sa začnú potiť, TQ HPR 120S ich nechá v prachu za sebou. Radenie nadol pred strmým výjazdom? Možno tak v roku 2018! V dvoch najvyšších úrovniach podpory motor chrlí brutálne množstvo energie, a to aj pri nízkych kadenciách - stúpanie nadobúda nový level! Výzva? Udržať to pod kontrolou zatiaľ čo letíš hore trailom rýchlosťou 20 km / h. Výsledkom je vynikajúca jazda. Neskúsení jazdci by sa mali najskôr naučiť zvládnuť túto silu. Ako sa očakávalo, extrémna sila prichádza na úkor dojazdu.

Aj na strednej úrovni podpory TQ stále drží krok s ostatnými motormi v najvyššom móde - cítiť že motor je pod kontrolou a strata trakcie je pomerne zriedkavá. Nástup energie však nie je príliš prirodzený. Keď dosiahnete limit 25 km / h, motor veľmi citlivo zníži podporu - tak hladko, že si všimnete iba nedostatok hluku v pozadí. Necítite ani žiaden odpor pri šliapaní. Pri vysokých kadenciách in-house Pin-Ring prevodovka od TQ začne bzučať a celá jednotka vydáva viac hluku v závislosti od konštrukcie rámu.

Pokiaľ ide o možnosti integrácie a ladenia, ľudia z TQ dávajú výrobcom bicyklov veľkú slobodu a sú vždy otvorení novým individuálnym riešeniam, pričom príkladom je Haibike FLYON. Displeje, diaľkové ovládače, batérie a snímače rýchlosti sa líšia v závislosti od výrobcu, ako aj softvérová konfigurácia motora.

Pokiaľ ide o výkon, HPR 120S od TQ určuje referenčnú hodnotu a žiaden iný motor sa s ňou nemôže vyrovnať. Ale toľko energie musí niekde ísť - TQ je niekedy ťažké ovládať a vyžaduje skúseného jazdca.

Točivý moment

120 Nm

Váha motora

3.90 kg

Počet úrovni podpory

5

Walk-assist

áno

 

Výhody

  • Momentálne najsilnejší motor na trhu
  • Žiadny odpor motora pri šľapaní
  • Kompaktnosť

 

Nevýhody

  • Hlučnejší pri vyššej kadencii
  • Vyššia spotreba baterky pri najvyššom móde podpory

 


Zobraziť elektrobicykle s TQ motorom
 

 

Motor Yamaha PW-X

Trvá čas, než si zvyknete na výkonný motor Yamaha PW-X. Už od prvého stlačenia pedálov motor silno zatlačí a dá o sebe vedieť výrazným bzučaním. So správnou úrovňou podpory sa to všetko premieta do ľahkých štartov do kopca. V porovnaní so všetkými ostatnými motormi, PW-X je ten, ktorý najlepšie zvláda jazdu s nízkou kadenciou. Táto charakteristická črta tiež podporuje jazdu do kopca a zbavuje vás väčšiny tvrdej práce - v závislosti od úrovne podpory. Avšak po kadencii 80 ot / min sa Yamaha PW-X už začína trápiť so svojou plnou silou. To znamená, že PW-X vyžaduje úplne novú techniku ​​jazdy pri prekonávaním schodov a prekážiek. Namiesto toho, aby ste šliapali tvrdo a rýchlo, stačí zmeniť najvyššiu úroveň podpory a nechať motor odpočívať. Nižšia kadencia tiež bráni tomu, aby ste chytali kľuky o prekážky. Charakter motora nevytvára najprirodzenejší pocit z jazdy, ale napriek tomu ide hladko keď znižuje podporu na prahovej hodnote 25 km / h a vytvára iba minimálny odpor pri šliapaní.

Yamaha ponúka pre svoje motory širokú škálu batérií, diaľkových ovládačov a displejov. Môžete si vybrať z internej 600 Wh batérie a 2 externých batérií s kapacitou až 500 Wh. Tri koncepty displeja zahŕňajú všetko od jednoduchého minimalistického systému po plnohodnotné riadiace centrum s navigáciou a integráciou aplikácií. Výrobcovia sa okrem toho môžu rozhodnúť používať vlastné nabíjateľné batérie a riešenia displeja.

Yamaha PW-X ťahá ako býk pri nízkych kadenciách! Na dlhých jazdách sa cíti pohodlne a rieši prudké stúpania bez toho, aby si sa musel moc potiť.

Točivý moment

80 Nm

Váha motora

3.06 kg

Počet úrovni podpory

5

Walk-assist

áno

 

Výhody

  • Silný pri nizkych kadenciach

 

Nevýhody

  • Rýchlejší úbytok energie pri najvyššom mode

 

 

Motor Yamaha PW-X 2

Pre modelový rok 2020 predstavuje japonská značka nový motor Yamaha PW-X2 eMTB, ktorého cieľom je stanoviť nový výkonnostný štandard.

Nový motor Yamaha PW-X2 je postavený na rovnakom hardvéri ako súčasný PW-X. Teraz sa ďalšie senzory a aktualizovaný firmvér snažia odstrániť nedostatky predchádzajúceho modelu. Yamaha PW-X2 2020 má 3 nové kľúčové funkcie:

 

1. Viac podpory pri vyšších kadenciách

Pri kadencii 80 ot / min výkon súčasného modelu PW-X výrazne klesá. Nový motor Yamaha PW-X2 2020 je navrhnutý tak, aby poskytoval podporu v oveľa širšom rozsahu kadencie. Podľa spoločnosti Yamaha nový model poskytuje až o 50% viac energie ako jeho predchodca pri kadencii 100 ot / min.

 

2. Viac senzorov

Quad Sensor System umožňuje motoru určiť, či a ako prudko ide bicykel do kopca alebo z kopca. Systém kombinuje tieto informácie s údajmi zo snímačov rýchlosti, kadencie a krútiaceho momentu, čo motoru dáva inteligentné informácie a umožňuje mu lepšie posúdiť jazdné situácie.

 

3. Automatický režim podpory

Nový motor Yamaha PW-X2 je vybavený systémom Quad Sensor a je vybavený automatickým režimom, ktorý citlivo prispôsobuje podporu v každej situácii.

Aktualizovaný PW-X2 má rovnaké technické parametre ako aktuálny Yamaha PW-X: 250 W nominálny výkon, krútiaci moment 80 Nm v režime „Extra Power“ a krútiaci moment 70 Nm v režime High / STD / Eco / + Eco. Yamaha ponúka celý rad možností na dokončenie systému, vrátane batérií, diaľkových ovládačov a displejov. PW-X2 je kompatibilný so všetkými batériami Yamaha vrátane internej 600 Wh „Multi Location 600“, rôznych externých doplnkov a novej internej 400 Wh. Tri displeje Yamaha siahajú od jednoduchého minimalistického systému po plne ovládatelné riadiace centrum s navigáciou a integráciou aplikácií. Výrobcovia môžu tiež zvoliť použitie batérií a displejov tretích strán. Yamaha PW-X2 2020 je k dispozícii aj ako „rýchlostná“ verzia pre S-Pedelecs a poskytuje motorovú asistenciu až do 45 km / h.

 


Zobraziť elektrobicykle s motorom Yamaha
 

 

Motor Bosch Performance Line CX 2020

Po dlhotrvajúcom čakaní si môžu výrobcovia bicyklov aj spotrebitelia oddýchnuť: nová verzia Bosch Performance Line CX bola definitívne uvedená na trh.

Stručne povedané, najnovšia inkarnácia Bosch Performance Line CX robí všetko lepšie ako jej predchodca - no, takmer! Nový 75 Nm motor na trailoch zaujme špičkovou moduláciou a dodáva dostatok energie. Ak by to nestačilo, nový Bosch bude bez problémov držať krok s Brose Drive S Mag. Absolútnym vrcholom nového modelu Performance CX je novo vyladený režim eMTB: progresívny režim sa dynamicky moduluje medzi režimami Tour a Turbo a upravuje podporu podľa jazdného scenára a množstva sily, ktorú vyvíjate na pedále. Nový režim je neuveriteľne presný, hladký a ľahko ovládateľný a vždy dodáva dostatok energie. Bosch tiež upravil režim Turbo, ktorý sa teraz ľahšie ovláda a pri spustení je oveľa citlivejší. Prechod na hranici 25 km / h je plynulý. Ale čo notoricky známy odpor pedálov? No, neexistuje! eMTB s motorom Bosch CX od roku 2020 budú pri zjazde hlasnejšie ako väčšina bicyklov so Shimano alebo Brose.

Tradične je model Performance CX dodávaný ako uzavretý systém a vyžaduje, aby výrobcovia bicyklov používali diaľkové ovládače, displeje, softvér motora a nabíjateľné batérie od firmy Bosch. Okrem obvyklej 500 Wh batérie sú teraz k dispozícii dve nové integrované verzie s kapacitou 400 Wh a 625 Wh. Pokiaľ ide o displeje, displeje Purion a Kiox sú jediné rozumné možnosti pre športové eMTB. Okrem bezdrôtových aktualizácií softvéru ponúka aplikácia eBike Connect iba základné funkcie, ako napríklad prenos údajov o zaznamenaných jazdách.

Pokiaľ ide o hmotnosť a veľkosť, nový Performance CX je prvotriedny. Ľahký a kompaktný nový motor Bosch eMTB zasiahne klinec po hlavíčke. Zatiaľ čo nový tvar dáva výrobcom bicyklov veľa slobody pri nových dizajnoch zozadu, jeho výrazný ohyb vpredu vytvára nové výzvy v oblasti optickej integrácie, aspoň pri dizajnoch bez krytu.

Čo sa týka výkonu, hrá Bosch Performance Line CX 2020 v prvej lige motorov eMTB! Nový režim eMTB je najlepším progresívnym režimom na trhu a vždy poskytuje dostatok energie. Uzavretý systém, žiaľ, neumožňuje vlastné možnosti a ani výrobcovia bicyklov nemajú slobodu pri implementácii vlastných riešení.

Točivý moment

75 Nm

Váha motora

2.79 kg

Počet úrovni podpory

4

Walk-assist

áno

 

Výhody

  • Kompaktný a ľahký
  • Prirodzený pocit z jazdy
  • Medzinárodná servisná sieť

 

Nevýhody

  • Ovládanie a displej
  • Nie je konfigurovatelný
  • Vyššia hlučnosť

 


Zobraziť elektrobicykle s motorom Bosch
 

 

Motor Bosch Performance Line CX 2019

Aj keď spoločnosť Bosch práve uviedla nový model Performance Line CX 2020 (Generácia 4), model 2019 je stále najpopulárnejším motorom eMTB na trhu a nachádza sa na mnohých súčasných bicykloch. Produktová rada Bosch Performance Line CX, ktorá bola uvedená do prevádzky v roku 2015. Je to stále dobrá voľba, alebo by ste sa mali rozhodnúť pre bicykel s novým motorom Bosch 2020?

Po celé roky bol rad Bosch Performance CX (2019) najsilnejším motorom v portfóliu nemeckého výrobcu. Na trailoch ponúka motor vynikajúci krútiaci moment 75 Nm a silný výkon v širokom rozsahu kadencie. Progresívny režim eMTB nastavuje úroveň podpory medzi asistenčnými úrovňami režimov Tour a Turbo podľa vášho štýlu jazdy a intenzity pedálovania. Na traily Performance Line CX (2019) vždy dodáva dostatočný výkon spolu s dobrou moduláciou pri štarte. Pri jazde nad 25 km / h alebo pri slabej batérii si všimnete zjavný odpor pri pedálovaní.

Performance Line CX prichádza ako uzavretý systém. Pre výrobcov bicyklov to znamená, že musia namontovať batériu, diaľkový ovládač, displej, motor a softvér ako kompletný balík. Pre koncových zákazníkov to znamená, že efektívna medzinárodná servisná sieť spoločnosti Bosch im pomôže rýchlo vyriešiť problémy s hardvérom alebo softvérom. Ponúkajú 4 displeje / ovládače - kde modely Kiox a Purion sú vhodné pre eMTB. Aj keď displej Kiox dokáže komunikovať s aplikáciou Bosch eConnect, radi by sme videli viac a lepšiu funkčnosť pripojenia a individualizácie. Spôsob zobrazenia displeja Bosch Kiox je náchylný na nárazy, ale výrobcovia majú tiež možnosť umiestniť ho diskrétnejšie a do polohy, ktorá ho robí menej zraniteľným. Jeho veľké rozmery spôsobili medzi dizajnérmi bicyklov niekoľko bolestí hlavy a vyústili do mnohých špeciálnych a jedinečných návrhov.

Točivý moment

75 Nm

Váha motora

4.09 kg

Počet úrovni podpory

4

Walk-assist

áno

 

Výhody

  • Efektívna medzinárodna servisná sieť
  • eMTB mód

 

Nevýhody

  • Hlučný
  • Veľký
  • Cítelný odpor pri šľapaní

 


Zobraziť elektrobicykle s motorom Bosch
 

 

Motor Shimano STEPS E8000

STEPS E8000 od spoločnosti Shimano je uznávaý ako jeden z najlepších motorov v eMTB. Od displeja cez batériu až po motor je systém STEPS dobre premyslený, skvele integrovaný a veľmi intuitívny.

STEPS E8000 je špičkový motor Shimano pre jazdu na trailoch. Ponúka krútiaci moment 70 Nm a tri individuálne nastaviteľné jazdné režimy, ktoré je možné prispôsobiť pomocou aplikácie E-TUBE. V štandardnej konfigurácii ponúka režim trail najkontrolovanejší a najprirodzenejší zážitok z jazdy. Motor rozpoznáva intenzitu pedálovania a podľa toho upravuje úroveň podpory. V závislosti od základného nastavenia (programovateľného prostredníctvom aplikácie) tento režim umožňuje všetky úrovne podpory od režimu Eco po Boost. To znamená, že na tomto režime možete ísť úsporne po rovnej lesnej ceste a keď treba tak vystrelili do prudkého stúpania, všetko pomocou rovnakého režimu. Jedinou nevýhodou je hlasnejší motor pod záťažou.

V najsilnejšom režime - Boost - má motor tony energie od strednej až po vysokú kadenciu. Bohužiaľ, dávkovanie sily nie je vždy ľahké kontrolovať. V režime Boost a pri nízkych rýchlostiach môže motor spôsobiť, že sa bicykel rozbehne dopredu. Pri nízkych kadenciách a v strmých stúpaniach motor stráca výkon. Akonáhle dosiahnete prahovú hodnotu 25 km / h, motor pomerne náhle zníži svoju podporu a po odpojení môžete cítiť malý odpor pri šliapaní.

Shimano ponúka pre svoje STEPS E8000 externú aj internú batériu. Obidve majú rovnakú kapacitu 504 Wh a mali by poskytovať rovnaký rozsah. Objemná vnútorná batéria je o 14% dlhšia a asi o 400 g ťažšia ako externá verzia. Vzhľadom na faktory, ako je rozloženie hmotnosti a jazdná dynamika, uprednostňujeme externú verziu - veľa bicyklov ju už ponúka ako „takmer internú“ alternatívu (Pivot, Orbea atď.). Výrobcovia bicyklov majú tiež voľnosť pri používaní batérií tretích strán ako alternatívy. Upozorňujeme však, že v tomto prípade predajcovia Shimano nebudú môcť ponúkať servis batérií. Modulárny systém znamená, že výrobcovia bicyklov môžu kombinovať komponenty Shimano STEPS ľubovoľným spôsobom. Farebný displej STEPS E8000 ponúka zďaleka najlepšiu čitateľnosť.

Točivý moment

70 Nm

Váha motora

2.89 kg

Počet úrovni podpory

3

Walk-assist

áno

 

Výhody

  • Kompaktný a ľahký
  • Skvelý výber displejov a ovládačov
  • Medzinárodná servisná sieť

 

Nevýhody

  • Tradičný odpor pro šlapaní nad 25km/h
  • Slabšia podpora pro nižšej kadencii

 


Zobraziť elektrobicykle s motorom Shimano
 

 

Motor Shimano STEPS E7000

„Malý“ pohon Shimana dodáva nenápadne energiu, ale napriek tomu ponúka úroveň podpory, ktorú potrebujete od zastavenia, stúpania a pri jazde tesne pod hranicou 25 km / h. V priamom porovnaní s väčším bratom je pocit zo Shimano STEPS E7000 prirodzenejší. Je tichší a ľahšie sa moduluje, najmä v režime Boost. To umožňuje dobrú trakciu zadného kolesa aj v klzkých podmienkach. Na traily dokáže motor ľahko udržať krok so silnejšou verziou E8000, a to aj pri maximálnom výkone. Iba pri jazde na nesprávnom rýchlostnom stupni alebo pri príliš nízkej kadencii si všimnete menší krútiaci moment. Ak ste dobrý z matiky, budete vedieť, že menej energie pri batérii rovnakej veľkosti znamená väčší dojazd.

Dva motory Shimano zdieľajú rovnaké montážne body, čo umožňuje výrobcom zvoliť si motor podľa špecifikácie a ceny každého biku. Aby bola ešte lacnejšia možnosť výberu, spoločnosť Shimano ponúka vo svojej zostave STEPS E7000 okrem verzie 504 Wh aj batériu 418 Wh. Bicykle s E7000 by mali stáť približne o 300 EUR menej ako rovnaký model E8000. Malý čiernobiely displej poskytuje všetky potrebné informácie a je kompatibilný s aplikáciou E-TUBE RIDE.

Ak dávate prednosť prirodzenému pocitu z jazdy pred maximálnym výkonom E7000 vám bude slúžiť lepšie ako verzia E8000. Ľahší jazdci sa pravdepodobne tiež môžu držať lacnejšej verzie výkonného motora. E7000 nie je len lacnejšia alternatíva, niekedy môže byť dokonca aj lepšia!

Točivý moment

70 Nm

Váha motora

2.89 kg

Počet úrovni podpory

3

Walk-assist

áno

 

Výhody

  • Kompaktný a ľahký
  • Skvelý výber displejov a ovládačov
  • Jednoduchá modifikácia režimov pomocou mobilnej aplikácie
  • Prirodzený pocit jazdy

 

Nevýhody

  • Cítelne slabší ako verzia E8000

 


Zobraziť elektrobicykle s motorom Shimano
 

 

Motor Fazua Evation

Nedostatok hluku v pozadí aj pri plnom zaťažení vás núti myslieť si, že jazdíte bez podpory! Systém Fazua ponúka dokonale prirodzený pocit z jazdy na všetkých úrovniach podpory. Porovnajte však FAZUA s ostatnými motormi a môžete jasne cítiť rozdiel vo výkone. Najsilnejšia úroveň podpory (režim Rocket) je zhruba rovnaký s režimom Tour pri motore Bosch. To znamená, že strmé výjazdy vyžadujú správny výber prevodov a veľa sily v nohách. Na druhej strane stále ponúka vynikajúcu moduláciu a kontrolu aj v náročnom teréne. Vďaka kapacite takmer 250 Wh je batéria polovičnej veľkosti ako konkurencia, zatiaľ čo „ekonomický“ motor vás dostane ďalej, ako by mal motor Bosch alebo podobný motor s rovnakou kapacitou 250 Wh. Kompaktná a ľahká 1,3 kg batéria vám umožňuje nosiť v batohu náhradný kus keď treba. Ak sa pozriete na celý pohonný systém (motor, batéria, káblový zväzok, displej atď.), Rozdiel hmotnosti oproti konvenčným motorom je výrazný a nízka hmotnosť motoru Fazua má pozitívny vplyv na manipuláciu s bicyklom.

Akumulátor a motor FAZUA Evation sú integrované v samostatnom odnímateľnom kryte, ktorý je umiestnený v dolnej časti bicykla. Kryt sa ľahko vyberá a nechá vás iba so stredovým zložením, prevodovkou a senzormi na hlavnom ráme. To znamená, že môžete jazdiť ako na normálnom horskom bicykli. Ak sa tak rozhodnete, môžete vymeniť motorovú / batériovú jednotku za kryt a použiť prázdny priestor ako praktickú (a obrovskú!) odkladaciu skrinku - batoh zbohom! Batériu je potrebné vybrať, aby sa mohla nabíjať, a ak nepoužívate bicykel dlhšie ako 8 hodín, prejde do hlbokého režimu spánku a nebudete ho môcť zapnúť pomocou diaľkového ovládača. Namiesto toho musíte odblokovať motor / batériu pred každou jazdou, aby ste získali prístup k vypínaču napájania. FAZUA upustila od použitia displeja a namiesto toho sa rozhodla používať iba ovládače na riadidlách. Hlásenie stavu batérie a úrovne podpory je prostredníctvom LED diód. Diaľkový ovládač komunikuje s aplikáciou smartphone FAZUA, ktorá zobrazuje všetky informácie o navigácii a dôležité technické údaje, ako aj stav batérie.

Točivý moment

60 Nm

Váha motora

1.91 kg

Počet úrovni podpory

3

Walk-assist

áno

 

Výhody

  • Kompaktný a ľahký
  • Bike možno použiť aj bez motora
  • Žiadny odpor pri šľapaní

 

Nevýhody

  • Malá batéria

 

Motor Brose Drive S Mag

Na traily nás presvedčila aj najmocnejšia verzia populárneho motora „Made in Berlin“ s pozoruhodne prirodzeným pocitom z jazdy. Brose Drive S Mag funguje plynulo z pokojového stavu aj pri prahovej hodnote 25 km / h, kde motor postupne znižuje svoj výkon. Napriek rafinovanému charakteru poskytuje dostatočný výkon aj pri začíatku šľapania s nízkou úrovňou podpory. Ani v náročnom teréne sa zadné koleso nebude vymykať spod kontroly. V najvyššej úrovni podpory - režim Flexpower - ponúka motor 410% podporu a zanecháva všetky ostatné motory v stúpaniach za sebou - s výnimkou pohonu HPR 120S od TQ. V závislosti od konkrétnej konfigurácie firmvéru každého výrobcu môže režim Flexpower dodať svoj plný výkon prirodzene alebo ho náhle uvoľniť - kde druhá možnosť pôsobí dosť neprirodzene. S Brose Drive S Mag sme nezaznamenali žiadny odpor pri šliapaní. Tieto vlastnosti v kombinácii s veľmi nízkou úrovňou hluku vytvárajú prirodzený zážitok z jazdy.

Popri motore ponúka Brose tri displeje, z ktorých si môžu výrobcovia bicyklov vyberať. Displeje sú voliteľné, ale nie sú nevyhnutné pre fungovanie motora. Výrobcovia sa tiež môžu rozhodnúť, že implementujú svoje vlastné interné návrhy alebo použijú iné displeje tretích strán, a dostanú voľnosť pri vyladení motora podľa charakteristík svojho bicykla. Kompaktné rozmery motora a dve rôzne možnosti montáže navyše poskytujú inžinierom veľkú flexibilitu pri vytváraní individuálnych návrhov rámov.

Točivý moment

90 Nm

Váha motora

2.98 kg

Počet úrovni podpory

4

Walk-assist

áno

 

Výhody

  • Kompaktný a ľahký
  • Prirodzený pocit pri šľapaní
  • Žiadny odpor pri šľapaní
  • Veľa výkonu a točivého momentu

 

Nevýhody

  • Nemá automatický mód

 

Motor Brose Drive S Alu

V priamom porovnaní s horčíkovím súrodencom je Drive S Alu podstatne väčší a ťažší. Napriek rovnakému krútiacemu momentu 90 Nm sa jeho 380% podpora nemôže úplne zhodovať s pomocou, ktorú poskytuje Drive S Mag - nehovoriac o TQ HPR 120 s. Ľahko sa však dá modulovať na najvyšších úrovniach podpory a veľmi dobre sa ovláda aj v klzkých podmienkach. Ak to nestačilo, Drive S Alu funguje efektívne aj v širokom rozsahu kadencie - iba pri veľmi nízkej kadencii si všimnete mierny pokles výkonu. Drive S Alu sa oddeľuje veľmi hladko pri prahovej hodnote 25 km / h a nevyvoláva žiadny výrazný odpor pri šliapaní - a je tiež dosť tichý.

Ako obvykle Brose dáva výrobcom veľa slobody pri integrácii a vyladení ich motorov. Bicykle s jednotkou Drive S Alu sú k dispozícii buď s tromi alebo štyrmi úrovňami podpory, rôznymi možnosťami zobrazenia, ovládačmi a kapacitou batérie v rozsahu od 400 do 800 Wh. Niektorí výrobcovia bicyklov vám dávajú možnosť úpravy úrovní podpory prostredníctvom špecializovanej aplikácie a certifikovaní predajcovia Brose si môžu tiež upravovať úrovne podpory Drive S Alu.

Točivý moment

90 Nm

Váha motora

3.50 kg

Počet úrovni podpory

záleží od výrobcu

Walk-assist

áno

 

Výhody

  • Prirodzený pocit pri šľapaní
  • Žiadny odpor pri šľapaní
  • Tichý

 

Nevýhody

  • Objemný

 

Motor Panasonic GX 0

Momentálne budete pravdepodobne vidieť motor Panasonic GX 0 na bicykloch od švajčiarskej značky Flyer. Úplne nový motor je najvýkonnejší systém, aký kedy spoločnosť Panasonic vyrobila.

S krútiacim momentom 90 Nm je Panasonic jedným z najsilnejších motorov. S týmto veľkým výkonom GX 0 vystreľuje najstrmšie stúpania bez toho, aby sa človek veľmi zapotil, ale za predpokladu, že je vaša kadencia dostatočne vysoká. Pri nižších kadenciách okolo 60 ot / min a menej si všimnete náhlu a podstatnú stratu energie. V priamom porovnaní s dvoma motormi Brose a napriek rovnakému menovitému krútiacemu momentu je GX 0 oveľa slabší. Dôvodom môže byť individuálne ladenie motora, ktoré poskytuje maximálnu podporu 300%. Oproti tomu Brose Drive S Mag poskytuje podporu 410%.

Motor reaguje rýchlo, ale citlivo pracuje vo všetkých režimoch. Obzvlášť nás ohromil automatický režim. Ten reguluje fázu podpory medzi najslabším režimom ECO a najsilnejším režimom HIGH v závislosti od štýlu jazdy. V porovnaní s režimom eMTB od spoločnosti Bosch je automatický režim spoločnosti Panasonic omnoho účinnejší pri detekcii jazdného štýlu, najmä v menej náročnom teréne. Vďaka tomu je energeticky úspornejši.

Flyer a Panasonic prišli s radom riešení pre externé batérie s maximálnou kapacitou 630 Wh. V ponuke sú 2 displeje, kde je displej D0 vhodný pre eMTB Flyer s centrálnou pozíciou a ďalším diaľkovým ovládaním riadidiel. Toto môže byť najkompaktnejšie riešenie spoločnosti Panasonic, ale kokpit vyzerá stále neusporiadane.

Točivý moment

90 Nm

Váha motora

2.90 kg

Počet úrovni podpory

4

Walk-assist

áno

 

Výhody

  • Inteligentný automatický mód
  • Prirodzený pocit pri šľapaní

 

Nevýhody

  • Riešenie displeja
  • Max. 300% podpora

 

Ktorý motor je najlepší?

Bohužiaľ alebo našťastie ani jeden. Každý motor ma svoje či už menšie alebo väčšie výhody.

 

V skratke

Chcete čo najsilnejší motor, motorkový efekt, byť prvý na kopci - tak jednoznačne TQ.

Zlatá stredná cesta sú Bosch, Brose, cenovo dostupnejšia Yamaha a Shimano.

Najlahší a najúspornejši je Fazua.

Pripravujeme pre Vás porovnanie testovaných ebikov v teréne, názory našich testerov, prakticke skúsenosti a mnoho ďalšieho zaujímaveho obsahu.

Tešíme sa na Vaše pripomienky v komentároch, mailoch alebo osobnú návštevu u nás na predajni.

Kto som

Moje meno je Tomáš Kobida, okolo bicyklov sa motám od svojich 12tich rokov (som ročník 89‘), v mladosti som jazdil prevažne street/trial ovplyvnený starou školou ako Ryan Leech, Jeff Lenosky alebo Jozef Dressler. Neskôr som pridal zjazd a s krátkymi prestávkami som skončil pri endure. Som zástanca toho že jazdenie má byť hlavne o zábave.

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť