Nový motor Shimano ep8





Zatiaľ čo starý STEPS E8000 sa moc neujal, nový EP8 stojí v čele podarených motorov. Nový krútiaci moment 85 Nm poskytuje výkon ako motor Bosch Performance Line CX (s nedávnou aktualizáciou softvéru). Napriek tomu je modelu EP8 v zásade odlišný.



Nový motor Shimano ep8

Nový EP8 disponuje úplnou kontrolou pre jazdca, ktorú ponúka vo všetkých troch asistenčných režimoch. EP8 sa dá intuitívne ovládať aj pri maximálnej podpore v režime Boost na rozdiel od STEPS E8000. Rozbeh sa ovláda oveľa ľahšie ako pri motore Yamaha aj bez toho, aby ste sa cítili spomaľovaní. Pri limite asistencie 25 km / h ťahá EP8 oveľa plynulejšie ako jeho predchodca.

Rovnako ako STEPS E8000, aj parametre motora EP8 je možné upraviť pomocou aktualizovanej aplikácie E-TUBE Project. EP8 umožňuje nastaviť dva samostatné profily motorov, medzi ktorými môžete počas jazdy prepínať. Všetky tri asistenčné režimy, Eco, Trail a Boost, vám umožňujú v rozumných medziach naladiť, ako sa chová motor pri rozbehu, aká je poskytnutá podpora motora a maximálny krútiaci moment. Okrem toho je možné limit asistencie znížiť až na 15 km / h. Vhodné pre deti, či kontrolovaný tréning.

Spoločnosť Shimano dáva výrobcom bicyklov slobodu výberu komponentov. Pre motor EP8 je k dispozícii veľa modulárnych komponentov vrátane displejov, diaľkových ovládačov a interných, ako aj externých batérií s výkonom 504 alebo 630 Wh. Výrobcovia budú mať pri batériách ešte väčší priestor, pretože spoločnosť Shimano schvaľuje používanie certifikovaných batérií tretích strán a dokonca nad nimi prevezme servis, čo dáva výrobcom výrazne väčšiu slobodu pri dizajne bicyklov, pretože rozhodujúcu úlohu zvyčajne zohrávajú rozmery a možnosti integrácie batérie. Bicykle Shimano budú môcť využívať všetko od malých batérií s výkonom 375 Wh, až po modulárne koncepty s prídavnou externou batériou až po integrované batérie s kapacitou presahujúcou 700 Wh.

Vylepšené kompaktné diaľkové ovládanie je integrované do kokpitu rovnako elegantne ako farebný displej, ktorý teraz ponúka plné pripojenie k smartfónu. Ako je pre Shimano typické, rôzne zobrazovacie a vzdialené jednotky môžete kombinovať ľubovoľne (čiastočne s použitím adaptérov). Teraz môžete používať svoj smartphone s aplikáciou E-TUBE Ride na navigáciu a ako displej bicykla. Musíte však investovať do samostatného držiaka na telefón.

Vďaka tenším káblom, rôznym možnostiam snímačov a veľkej slobode v oblasti batérií ponúka EP8 výrobcom veľa možností integrácie. Prispôsobiteľné nastavenie motora navyše umožní výrobcom vyladiť jeho vlastnosti tak, aby vyhovovali koncepcii každého bicykla, na ktorý sa používa.

Shimano je späť! Nový motor Shimano EP8 nemusí mať z konkurencie strach, môže jej bez problému čeliť a naďalej si drží svoj športový charakter. Skvelé možnosti integrácie a prispôsobenia uľahčujú výrobcom bicyklov implementáciu ich vlastných nápadov. Pokiaľ ide o konektivitu a vyladenie motora, ako príklad by si mala brať takmer každá iná značka.

Nový Shimano EP8 bude osadený v mnohých modeloch pre rok 2021 takže bude možnosť si ho čoskoro obzrieť aj u nás v predajni KUBICASPORT.

Plusy


  • dobrá modulácia pri všetkých režimoch podpory
  • možnosť upraviť si nastavenia motora
  • dobrá integrácia a flexibilita pre dizajnérov bicyklov

Mínusy


  • zatiaľ sme nič nenašli :)