Základné rozdiely kolies 27,5" a 29"





Čas čítania: 3min 1sec

Pozrieme sa na základne rozdiely medzi veľkosťami kolies 27,5" a 29".



Základné rozdiely kolies 27,5" a 29"

Obsah článku

Väčšina horských cyklistov po dlhé roky nebrala do úvahy vplyv veľkosti kolies na ich jazdu. Bolo to preto, že všetky horské bicykle boli dodávané so štandardnými 26'' kolesami.

Časom sa objavili dve veľkosti kolies, ktoré v mnohom prekonali 26'' kolesá. Najprv prišli 29'' kolesá a o niekoľko rokov neskôr 27, 5'' (tiež známe ako 650b).

Pri výbere ideálnej veľkosti kolies zvážte, aké správanie očakávate od horského bicykla a typ terénu, po ktorom chcete jazdiť.

Stručné porovnanie 27,5'' s 29'' kolesami

 

27,5''

29''

Akcelerácia

Rýchlejšia

Pomalšia

Trakcia

Dobrá

Lepšia

Nábehový uhol

Vyšší

Nižší

Váha

Nižšia

Vyššia

Ovládateľnosť

Hravejší

Stabilnejší

Veľkosť

Vhodnejšie pre nižších jazdcov

Vhodnejšie pre vyšších jazdcov

 

Testovacia jazda:

Pri rozhodovaní medzi 27,5'' a 29'' kolesami je najlepšie na sebe otestovať obe veľkosti. U nás na predajni ponúkame testovacie modely, ktoré si pre tieto účely môžete pred kúpou vyskúšať.

 

Zrýchlenie

27,5'' kolesá  majú lepšie zrýchlenie, zatiaľ čo 29'' sú užitočnejšie pri dlhších jazdách.

Menšie kolesá zrýchľujú lepšie ako väčšie kolesá vďaka rozloženiu hmotnosti kolesa. Väčšie kolesá majú umiestnenú hmotnosť špicov, ráfikov, duší a pneumatík ďalej od stredu kolesa, čo vedie k vyššej rotačnej hmotnosti a pomalšiemu zrýchleniu. Keď znížite rotačnú hmotnosť valivého objektu bude sa otáčať rýchlejšie a ľahšie.

27,5'': Rapídne zrýchlenie je často uvádzané ako jedna z najväčších výhod 27,5” kolesa v porovnaní s 29 ” kolesom. Kolesá, ktoré takto zrýchľujú dodávajú biku hravejší pocit.

29'': Kolesá zrýchľujú pomalšie, dlhšie trvá kým dosiahnu požadovanú rýchlosť, čo pôsobí ťažkopádnym pocitom že bike nereaguje podľa predstáv. Akonáhle väčšie kolesá dosiahnu vyššiu rýchlosť, sú skutočne efektívnejšie na dlhšie jazdy ako menšie kolesá pretože vyžadujú menšiu námahu na udržanie rýchlosti.

 

Trakcia

Vzhľadom na väčšiu plochu povrchu (nazývanú aj „kontaktná plocha“) majú 29'' kolesá lepšiu trakciu.

27,5”: Tieto kolesá poskytujú veľmi dobrú trakciu a sú vhodné na väčšinu účelov.

29”: Tieto kolesá s väčšou kontaktnou plochou sú najlepšou voľbou ak je potrebná priľnavosť na klzkých skalách a koreňoch.

 

Nájazdový uhol

29'' kolesá ľahšie prekonávajú nerovnosti

Nájazdový uhol vzniká pri kontakte kolesa s prekážkou. Čím je uhol ostrejší, tým ľahšie koleso zvládne prekážku.

27,5”: Nemajú takú prechodnosť ako 29''. Porozmýšľajte o tom po akom teréne budete jazdiť.  Ak zvyknete jazdiť na rovnejších podkladoch, 27,5'' kolesá vám budú slúžiť dobre.

29": Majú mierne ostrejší uhol nábehu ako 27,5'' kolesá, vďaka čomu lepšie prekonávajú kamene, korene a iné prekážky v teréne. Na týchto kolesách budete cítiť väčšiu istotu pri jazde.

 

Váha

27,5'' kolesá sú ľahšie

Je jasné, že väčšie 29” kolesá budú ťažšie ako menšie 27,5”. Kedy rozhoduje váha kolies o bezproblémovej jazde?

Ak ste rekreačný jazdec tak rozdiel v hmotnosti medzi 27,5'' a 29'' kolesami nie je dôležitý. Mali by ste sa však zamerať na trakciu, uhol nábehu a na to, či chcete aby bol bike hravejší alebo stabilnejší vo vyšších rýchlostiach.

Ak jazdíte súťažne alebo obľubujete dlhé trasy, je pravdepodobné, že budete hľadať každý spôsob ako znížiť váhu biku - jazdiť na menších kolesách je jeden zo spôsobov ale nie jediný. Váhu môžete znížiť pomocou zakúpenia ľahkých, karbónových kolies, sedloviek, riaditok, atď.

Ďalší spôsob ako znížiť váhu kolies je prerobiť ich na bezdušové. Bezdušové kolesá nielen, že znížia celkovú hmotnosť bicykla ale aj zvýšia akceleráciu tým, že zmenšia rotačnú masu v kolese a taktiež umožnia jazdiť nižšie tlaky v kolese pre lepšiu trakciu.

 

Ovládateľnosť

Bicykle s 27,5'' kolesami sú ľahšie ovládateľné a celkovo hravejšie

Bicykel s 29'' kolesami je flexibilnejší vďaka predĺženému rámu. To, že je bike väčší, pocítite najmä v úzkych, zatvorených zákrutách.

Ak pravidelne jazdíte úzke technické traily tak vám budú viac vyhovovať 27,5'' kolesá pre ich lepšiu manévrovateľnosť.

29'' kolesá ľahšie prechádzajú cez nerovnosti takže, ak radšej, ako kľučkovanie pomedzi prekážky ich radšej prechádzate priamo, budú pre vás väčšie kolesá výhodou.

 

Veľkosť jazdca

Bicykel s 29'' kolesami bude všeobecne viac vyhovovať vyšším jazdcom.

Väčšie 29'' kolesá ovplyvňujú geometriu rámu bicykla viac ako 27,5'' kolesá. To môže spôsobiť komplikácie nižším jazdcom pri výbere veľkosti rámu, ktorý im bude vyhovovať. Odporúčam vyskúšať si obe veľkosti kolies, ak je to možné.

Vyšší jazdci ocenia veľkosť biku na 29'' kolesách. Napriek tomu aj vyšším jazdcom môžu vyhovovať 27,5'' kolesá.  Pri výbere záleží od toho aké správanie od biku očakávate, aký ste typ jazdca a aký terén jazdíte.

 

Kto som

Moje meno je Tomáš Kobida, okolo bicyklov sa motám od svojich 12tich rokov, jazdil som prevažne street/trial ovplyvnený starou školou ako Ryan Leech, Jeff Lenosky alebo Jozef Dressler. Neskôr sa pridalo enduro a baví ma jazdiť v podstate všetko okrem cesťaku. Som zástanca toho že jazdenie má byť hlavne o zábave.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť