Základy odvzdušňovania bŕzd





Odvzdušnenie hydraulických bŕzd na vašom bicykli nie je žiadna čierna mágia určená len elitným mechanikom ako si môže väčšina myslieť. So správnou odvzdušňovacou súpravou, trochou znalostí a časom asi 30 min, zvládne väčšina z vás svojím brzdám vdýchnuť nový život.



Základy odvzdušňovania bŕzd

Obsah článku

Predtým ako sa rozbehnete kupovať odvzdušňovaciu súpravu, poďme sa pozrieť na to, čo vlastne znamená odvzdušniť brzdy, prečo je to dôležité a aké má výhody vedieť si odvzdušniť brzdy sám.

Prečo je dobré vedieť si sám odvzdušniť brzdy?

Vedieť si odvzdušniť brzdy prináša :

  • úsporu času
  • úsporu peňazí
  • nové zručnosti
  • rýchlejší návrat na traily.

 

Čo to znamená odvzdušniť brzdy?

Výraz „odvzdušniť brzdy“ označuje proces, pri ktorom odstraňujeme vzduchové bublinky z brzdovej kvapaliny, ktoré sa dostali do hydraulického brzdového systému.

Rovnaký proces sa používa aj pri výmene starej brzdovej kvapaliny za novú. Znamená to, že oba procesy sa robia naraz.

 

1.Odstránenie vzduchu

Aby hydraulický systém pracoval spoľahlivo, musí sa spoliehať na nestlačiteľnosť brzdovej kvapaliny, ktorá slúži na prenos sily.

Vstupná sila, ktorú vytvoríme stlačením brzdovej páčky v hydraulickom systéme, sa prenáša cez brzdovú kvapalinu a stláča brzdové valčeky, ktoré pritláčajú brzdové platničky o brzdový kotúč. Tento prenos sily je efektívny iba ak je kvapalina nestlačiteľná.

Vzduch v tomto systéme narušuje prenos sily z páčky na piesty pretože tieto vzduchové bublinky sa v systéme stláčajú.

 

Ako zistím, že moje brzdy sú zavzdušnené?

Pri hydraulických brzdách existuje jeden zaručený znak, že brzda je zavzdušnená – zväčšený chod brzdovej páčky, zvykne sa hovoriť aj to, že brzda je „gumená“.

Vľavo môžeme vidieť, že brzdovú páčku stlačíme až ku riaditkám, čo je jasný signál, že v brzdovom systéme sa nachádza vzduch a brzda nemá požadovaný účinok. Tu je potrebné brzdu čím skôr odvzdušniť aby bolo jej používanie bezpečné.

V strede vidíme, že páčka má stále dostatočne krátky chod na to, aby brzda brzdila, no je zjavné, že v systéme sa nachádza vzduch. Nie je ho toľko, aby bola brzda nepoužiteľná, no pokiaľ chceme mať tvrdší chod páčky je potrebné ju odvzdušniť.

Na príklade vpravo vidíme ako má vyzerať „zdravá“ brzda. Tuhá, krátky chod, spoľahlivá. Takto vyzerá páčka po správnom odvzdušnení bŕzd.

 

Ako sa dostane vzduch do vnútra?

Napríklad, keď skracujete brzdovú hadičku. Vtedy sa môže stať, že vytečie trochu brzdovej kvapaliny a do vnútra sa dostane vzduch. Poškodené brzdové hadičky, popraskané tesnenia, netesné spoje, to všetko môže zapríčiniť, že do systému sa dostane vzduch a vaša brzda bude mať „gumový“ chod.

Občas je potrebné odvzdušniť aj úplne nové brzdy alebo brzdy nahodené na novom bicykli. Môže sa stať, že boli nesprávne naplnené už pri výrobe.

 

2.Výmena brzdovej kvapaliny

Súčasťou zodpovednej údržby bŕzd je aj pravidelná výmena brzdovej kvapaliny. Časom brzdová kvapalina zostarne, stratí svoju farbu a kontaminuje sa z prostredia. Špina, vzduch a voda si ku nej vždy nájdu cestu.

Pravidelnou výmenou kvapaliny tieto vplyvy minimalizujete, čím predĺžite život svojím brzdám a zabezpečíte, že budú fungovať správne.

 

Prečo nechceme v brzdách okrem špiny a vzduchu ani vodu?

Ak je vzduch achilovka vašich bŕzd, tak voda je zákerný kopanec z boku. Zatiaľ, čo zavzdušnené brzdy prestanú fungovať pomerne rýchlo, voda, naopak, spôsobuje dlhodobejšie problémy a na vine bude aj vaša brzdová kvapalina.

Od toho, či používate DOT brzdovú kvapalinu alebo Minerálny olej, závisí aký dopad bude mať voda na vaše brzdy.

DOT brzdová kvapalina je prirodzene hydroskopická, čo znamená, že absorbuje vodu z okolia cez mikroskopické póry na brzdových hadiciach. Táto voda má nepriaznivý vplyv na funkčnosť DOT brzdovej kvapaliny, pretože ovplyvňuje jej bod varu. DOT brzdová kvapalina absorbuje približne 3,7% vody na svoj objem za 2 roky používania.

Efekt obsahu tejto vody je pre lepšiu predstavu znázornený na nasledujúcom grafe. Tento graf je od spoločnosti Shell a znázorňuje aký vplyv má voda na kvapaliny DOT 3 a DOT 4.

Ako môžete vidieť, bod varu sa za dva roky výrazne znížil.

Minerálny olej je iný ako DOT kvapalina. Neabsorbuje vodu do seba ale nahromadená voda sa drží na spodku hydraulického systému, pretože má vyššiu hmotnosť ako Minerálny olej. Tým nie len, že ovplyvňuje bod varu v brzdovom systéme ale môže spôsobovať aj koróziu niektorých vnútorných častí systému.

 

Ako často treba odvzdušňovať brzdy?

Keď začnete mať pocit, že brzdová páčka začína mať „gumený“ chod, tak je čas odvzdušniť brzdy.

Veľa jazdcov odvzdušňuje brzdy až keď nahromadený vzduch výrazne ovplyvňuje brzdný účinok. Keďže už viete, aký vplyv na funkčnosť bŕzd má nahromadená voda, pravidelná výmena brzdovej kvapaliny by mala byť samozrejmosťou.

Pre zachovanie najvyššieho bodu varu sa odporúča meniť brzdovú kvapalinu minimálne každé dva roky a pokiaľ jazdíte súťažne tak každý rok.

Akú brzdovú kvapalinu mám použiť?

Záleží to od modelu bŕzd. Ako som už spomínal, v hydraulických brzdách pre bicykle sa používajú dva typy brzdovej kvapaliny – DOT kvapalina a Minerálny olej. V tabuľke nižšie si môžete pozrieť, ktoré značky používajú ktorý typ.

Majte na pamäti, že DOT kvapalina a Minerálny olej nie sú kompatibilné. Ich zámena môže poškodiť vnútorné tesnenia v brzdovom systéme a úplne zničiť brzdu. Preto si treba vždy pred výmenou overiť, ktorý druh kvapaliny bol používaný vo vašich brzdách. Vo väčšine prípadov je tento údaj označený na brzdovej páčke.

Čo všetko potrebujem na odvzdušnenie bŕzd?

Ok, teraz, keď už ste pochopili podstatu odvzdušňovania bŕzd, tak sa pozrieme na zoznam vecí, ktoré k tomuto procesu budete potrebovať:

  • odvzdušňovaciu súpravu - obsahuje striekačky, odvzdušňovacie adaptéry, návod,
  • brzdovú kvapalinu – DOT alebo Minerálny olej, záleží od značky bŕzd,
  • zarážku valčekov – na zaistenie brzdových valčekov počas odvzdušňovania,
  • základné náradie – na uvoľnenie odvzdušňovacej skrutky, vybratie brzdových platničiek a na roztiahnutie brzdových valčekov,
  • ochranné prostriedky a papierové utierky – brzdová kvapalina je celkom agresívna, preto je dobré držať ju mimo pokožky, oči a povrchu bicykla.

Video postupy ako odvzdušniť jednotlivé značky bŕzd

Ako môžete vidieť, nie je to až taká veda. Dúfam, že som vám trochu objasnil základy odvzdušnenia bŕzd a budete sa cítiť istejšie pri svojom prvom pokuse. Pokiaľ sa vám to stále zdá komplikované tak sa pokojne obráťte na náš servis a my sa o všetko postaráme.

Kto som

Moje meno je Tomáš Kobida, okolo bicyklov sa motám od svojich 12tich rokov, jazdil som prevažne street/trial ovplyvnený starou školou ako Ryan Leech, Jeff Lenosky alebo Jozef Dressler. Neskôr sa pridalo enduro a baví ma jazdiť v podstate všetko. Som zástanca toho že jazdenie má byť hlavne o zábave.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť