Prehľad parametrov elektrobicyklov





Prehľad základných parametrov motorov a na čo sa zamerať pri výbere.



Prehľad parametrov elektrobicyklov

Obsah článku

 

Tento článok slúži ako dobrý odrazový mostík pri kúpe elektrobicyklu.

Pre náročnejšieho zákaznika máme u nás na predajni elektrobicykle s rôznymi motormi a možnosťou testovania priamo v teréne, kde si môžete konkrétny motor vyskúšať v praxi.

Najdiskutovanejšia téma vo svete eMTB je jednoznačne motor. Je dôležitý len výkon motora? Alebo sa treba zamerať aj na všetký tie drobné detaily okolo? Pozrieme sa podrobne na 11 najdôležitejších motorov ktoré sa momentálne používajú v e-bikoch.

Motory eMTB často popisujeme s abstraktnými výkonnostnými špecifikáciami, ale tieto údaje nemusia nevyhnutne odhaľovať skutočný charakter alebo správanie bicykla. Namiesto toho by sme mali brať tieto čísla ako hrubý návod na to, čo možno od motora očakávať.

Výkon motorov eMTB sa meria vo wattoch. Priemerný výkon - známy tiež ako nominálny výkon - nesmie prekročiť priemerne 250 W za obdobie 30 minút - to je zákon! Všetky motory, ktoré spomínam v článku "Najrozšírenejšie motory používané v elektrobicykloch" spĺňajú túto normu, ale môžu ľahko zdvojnásobiť alebo dokonca strojnásobiť svoje najvyššie hodnoty.

Krútiaci moment je daný v newtonmetroch a hovorí nám, aký silný je motor. S krútiacim momentom až 120 Nm je motor TQ ktorý používa HAIBIKE FLYON zďaleka najsilnejší. Motor je poháňaný buď internou alebo externou batériou prípadne kombináciou aj externej aj internej batérie (modely HAIBIKE pre rok 2020). Prvý typ je obvykle integrovaný v dolnej rámovej trubke a druhý je pripevnený na jeho hornej časti. To ako dlho vydrží batéria, závisí od kombinácie jej kapacity a „spotreby“ motora.

Na opis kapacity batérie používame watthodiny (Wh). Plne nabitá batéria s kapacitou 500 Wh preto vydrží 2 hodiny, ak motor v tomto období spotrebuje konštantný výkon 250 W.

 


Zobraziť elektrobicykle
 

 

 

Úroveň podpory pri šľapaní

Každý motor eMTB ponúka niekoľko úrovní podpory. Výrobcovia používajú percentuálnu škálu na definovanie tejto úrovne. Ak motor, ako je starý Bosch (2015 - 2019), poskytuje podporu v najsilnejšom režime 300%, znamená to, že strojnásobí výkon, ktorý jazdec dodáva na pedále. V závislosti od motora sa môže úroveň podpory pohybovať od 50% do viac ako 400% (alebo v niektorých prípadoch dokonca 500%). Čím viac úrovní podpory motor má, tým presnejšie môže byť prispôsobený štýlu jazdy. Týmto spôsobom môžeme zväčšiť dojazd prepnutím do ekologického režimu alebo dobyť prudký kopec pri najsilnejšej úrovni podpory.

Väčšina motorov je vybavená progresívnym režimom, ktorý prispôsobuje úroveň pomoci na základe vašeho šlapania. Pomocou množstva vstavaných senzorov zisťuje námahu vyvíjanú na pedále a podľa toho upravuje úroveň podpory - čím silnejšie zatlačíte, tým viac vám motor pomôže. Zaručuje to prirodzený a intuitívny zážitok z jazdy, najmä na trailoch. Vďaka takým inteligentným úrovniam podpory je radenie medzi jednotlivými režimami takmer zbytočné, pretože motor sa prispôsobuje väčšine terénu s ktorým sa stretnete.

Percentuálne hodnoty podpory a výkonnostné parametre výrobcov sa musia brať trošku s rezervou. Neexistujú žiadne štandardizované testovacie postupy, čo znamená, že nie vždy je možné priamo porovnávať hodnotenia rôznych motorov.

 

Váha a dizajn

Najlepší motor môže byť len taký dobrý ako bicykel, ku ktorému je pripojený. Súčasne má motor významný vplyv na výkon bicykla, pričom kompaktné jednotky poskytujú väčšiu voľnosť pri návrhu zadnej časti a odpruženia. Okrem toho je pre celkovú manipuláciu s bicyklom rozhodujúca hmotnosť a poloha motora.

 

Displej a ovládanie

Na prepínanie medzi úrovňami podpory používame displeje a diaľkové ovládače. Na trhu existuje mnoho riešení, od minimalistických dizajnov až po high-tech farebné displeje s množstvom funkcií navigácie a aplikácií. Systémy Bosch a Shimano vyžadujú, aby výrobcovia používali jedno z interných riešení značiek, zatiaľ čo značky ako TQ a Brose otvorili svoje systémy, čo umožňuje výrobcom bicyklov pridávať svoje vlastné displeje a ovládače.

 

Prepojenie s telefónmi

Smartfóny sa už dávno etablovali ako centrálne tuningové, individualizačné a informačné nástroje pre elektrické motory horských bicyklov. Takmer všetci výrobcovia motorov v súčasnosti ponúkajú aplikácie, ktoré vám umožňujú upraviť charakteristiky motora, navigovať podľa stavu batérie a sledovať svoje činnosti. Ale čo ak chcem len zapnúť a jazdiť? Čo ak nie som tak technicky zdatný? Všetky motory sú od výroby naprogramované so základnou konfiguráciou a dodávajú autentický zážitok z eMTB bez potreby naladenia.

 

Zmenšovanie motorov

Zmenšovanie motorov nie je trendom len v automobilovom priemysle. Menší výkon sa niekedy prenesie do väčšej zábavy a dlhšieho jazdenia. Extrémne kompaktný motor Fazua a menší Shimano STEPS E7000 poskytujú krútiaci moment “iba” 60 Nm, no napriek tomu vás stále dostanú do cieľa veľmi prirodzene a možno len o niečo pomalšie v porovnaní so silnejšími motormi. Rovnako ako v prípade automobilov, dojazd závisí od štýlu jazdy. Ak nepoužívate jeden z najslabších motorov s najvyššou úrovňou podpory, zo svojej batérie vytlačíte omnoho viac.

 

Kadencia

Kadencia má obrovský vplyv na správanie motora a podporu, ktorú poskytuje. Každý motor má špecifickú kadenciu, pri ktorej dosahuje maximálny výkon s maximálnou účinnosťou. V závislosti od konštrukcie a vnútorného prevodového pomeru pracujú motory v optimálnom rozsahu pri nižšej alebo vyššej kadencii.

Dobrý motor dokáže zvládnuť výkyvy kadencie a poskytuje rovnomernú podporu v širokom rozsahu, pričom udržuje konštantný výkon buď pri veľmi vysokých alebo veľmi nízkych kadenciách. Napríklad Brose's Drive S Mag poskytuje maximálny krútiaci moment v širokom pásme kadencie a stále dodáva dostatočný výkon mimo svojho optimálneho rozsahu. Nová a stará generácia Bosch Performance Line CX sa tiež mimoriadne dobre vyrovnáva s výkyvmi kadencie.

 

Hluk motora pri jazde

Ak ste citlivý na zvuky ktoré vydáva váš bike, úroveň hluku motora môže výrazne ovplyvniť pocit z jazdy. Tiché motory sú najpríjemnejšie a zvyšujú prirodzený zážitok z jazdy. Za hluk nemusí býť zodpovedný iba motor. Rám môže pôsobiť ako rezonátor, zosilňujúci hluk motora a prevodovky. Iba dobre premyslená konštrukcia rámu udrží hladinu hluku v prijateľných medziach, a preto ten istý motor môže byť na niektorých rámoch veľmi tichý a na iných hučať ako buldozer.

 

Šľapanie s vypnutým motorom

Ak prekročíte prahovú hodnotu 25 km / h alebo jazdíte bez motora, budete cítiť určitý odpor motora. V závislosti od konštrukcie používajú motory rôzne prevodové pomery na prispôsobenie vysokých otáčok elektromotora prevodovke. Efektívne systémy, ako je FAZUA EVATION, prevodovka Pin Ring od TQ a remeňový pohon Brose, udržujú odpor pedálov na minimálnej úrovni - špeciálne systémy s voľnobežkami izolujú prevodovku od kľuky, keď je motor odpojený.

 

Jeden motor, dva rozdielne pocity pri jazde

Jazdný pocit každého motora je určený vyladením jeho hardvéru a sofvéru. Uzavretý systém Bosch nedáva výrobcom bikov priestor na hranie sa s charakteristikami motora, čo znamená, že všetky bicykle s týmto motorom sa budú správať zhruba rovnako. Brose, Yamaha a TQ na druhej strane dávajú výrobcom bicyklov veľkú slobodu pri definovaní charakteristík motora, aby mali pocit z jazdy a správanie, ktoré oni chcú.

 

Nie je všetko o baterke, nezabúdajte na dojazd

Veľké batérie s vysokou kapacitou samozrejme poskytujú veľa energie a zvyšujú dojazd. Dojazd závisí aj od spotreby energie motora - nezáleží len na veľkosti batérie. Silný pohon TQ s krútiacim momentom 120 Nm spotrebuje oveľa viac energie ako podstatne menší pohon Fazua, ktorý je takmer polovičného výkonu. Rovnako ako u automobilov, aj váš štýl jazdy ovplyvňuje, ako dlho vydrží batéria. Okrem toho existuje celý rad ďalších faktorov, ktoré ovplyvňujú dojazd: tlak vzduchu, teplota, úroveň podpory, hmotnosť jazdca a terén sú len niektoré z nich. Preto nie je možné stanoviť všeobecné pravidlo o dojazde.

 

Prírodzený pocit z jazdy

Sila nie je nič bez kontroly. Výkonné motory môže byť ťažké ovládať, pretože môžu mať nástup výkonu príliš rýchlo alebo niekedy aj neočakávane. Motory by mali zapojiť svoju silu čo najrýchlejšie, ale mali by tak urobiť hladko a bez trhania. Pri elektrobicykli sú nevyhnutné 3 faktory:

  • hardvér motora,
  • ľudský hardvér so všetkými jeho nepravidelnosťami a kolísaním kadencie
  • a nakoniec firmvér.

Firmvér musí fungovať ako rozhranie medzi motorom a jazdcom a tým umožniť ich harmonizáciu. Presne túto harmóniu nazývame „prírodzené jazdné správanie“. Rovnaká myšlienka sa vzťahuje na plynulé prechody pri asistenčnej hranici 25 km / h.

 

Podrobnejší prehľad jednotlivých modelov nájdete v článku tu.

Pripravujeme pre Vás porovnanie testovaných ebikov v teréne, názory našich testerov, prakticke skúsenosti a mnoho ďalšieho zaujímaveho obsahu.

Tešíme sa na Vaše pripomienky v komentároch, mailoch alebo osobnú návštevu u nás na predajni.

Kto som

Moje meno je Tomáš Kobida, okolo bicyklov sa motám od svojich 12tich rokov (som ročník 89‘), v mladosti som jazdil prevažne street/trial ovplyvnený starou školou ako Ryan Leech, Jeff Lenosky alebo Jozef Dressler. Neskôr som pridal zjazd a s krátkymi prestávkami som skončil pri endure. Som zástanca toho že jazdenie má byť hlavne o zábave.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť