Test elektrobicykla Kellys Theos i90 27,5“ 2020





Čas čítania: 8min 25sec

 

Opäť som dostal možnosť vyskúšať si ďalší e-bike.



Test elektrobicykla Kellys Theos i90 27,5“ 2020

Obsah článku

Od nedávneho testovania e-biku Haibike XDuro AllMtn 2019 (ktorého test môžete nájsť tu), som dostal opäť ďalšiu možnosť od chalanov z KUBICASPORT.eu vyskúšať ďalší e-bike.

Tentokrát Maťo Kubica siahol po elektrobicykli od slovenského výrobcu Kellys. Táto značka sa venuje výrobe bicyklov už viac ako 25 rokov a nemyslím si, že jestvuje na Slovensku cyklista, ktorý by Kellys nepoznal. Až donedávna som považoval Kellys za firmu, ktorá sa venuje výrobe a predaju lacnejších, prípadne priemerných bicyklov. Keď som si však bicykel vyhľadal na internete, aby som mal ako takú predstavu, že na čom sa budem pár dní voziť, tak som ostal skutočne veľmi milo prekvapený. Fox Kashima vpredu aj vzadu? Elektrické radenie? Integrovaná batéria v ráme? Fúúú, to som veru nečakal a tešil som sa na chvíľu, kedy si budem môcť prvý krát osedlať túto mašinku.

Po prvotnom zhliadnutí bicykla som sa skutočne tešil na výjazdy, ktoré som si už vopred plánoval. Veľmi sa mi páčil dizajn, ktorý je čistý, priamy a napovedá, že sa jedná skutočne o lahôdku, ktorá na prvý pohľad zaujme každého. Mohutný rám, v sebe skrýva silnú 630Wh batériu (tá je o niečo silnejšia ako na Haibiku – 500Wh), luxusná predná vidlica nádhernej zlatej farby, XT brzdy, teleskopická sedlovka...to všetko robí z tohto bicykla skutočnú beštiu v tele krásavca.

Elektrobicykel Kellys Theos i90 27,5“ 2020

 

Rám

Vstavaná batéria dodáva bicyklu luxusný vzhľad, ktorý zaujme skutočne každého. Horná rámová trubka sa so širokej zužuje do užšej až k sedlovke, kde je krásne vytvarovaná a prispôsobená na pohodlné uchopenie pri prenášaní a nosení ťažkého 21 kilového bicykla. To sa mi na bicykli veľmi páčilo, výrobcovia určite vedeli ako náročné môže byť ťahanie biku niekde vyššie ako na prvé poschodie. Jediná vec, ktorú by som však rámu vytkol sú zvary. Tu by sa perfekcionalista asi rozplakal, keby videl zvary, ktoré spájajú rámové časti. Keby som si mal zakúpiť tento bicykel, tak toto by bola jediná vec, ktorú by som tomuto biku vytkol čo sa týka vzhľadu.

 

Odpruženie

O pruženie sa stará najvyššia liga od Foxu, konkrétne Fox Kashima 36 160 mm vpredu, Fox Float DPX2 vzadu a to veru hovorí za svoje. Vývojári tento model skutočne vytunili a práve tieto komponenty ma na biku zaujali najviac, nakoľko sa jedná skutočne o svetovú špičku, ktorú som ešte nemal možnosť testovať.

Vidlicu z vlastného pohľadu hodnotím skutočne výnimočne. Nenašiel som jednu chybičku, ktorá by mi na nej vadila. Pružila naozaj skvelo a doslova žrala každú nerovnosť, ktorú som jej ponúkol.

Takisto aj tlmič. Ten mi pod zadkom tlmil nerovnosti tak, že som sa cítil ako doma na gauči. Pri uzamknutí vidlice aj tlmiča sa bicykel správal neskutočne tvrdo, vidlica nepustila ani o kúsok a na tlmiči som postrehol minimálne pracovanie. To však pri šliapaní takmer nebolo cítiť.

Oba komponenty majú ako obvykle 3 módy a každý z nich pracuje tak, ako sa od neho očakáva.

 

Radenie

Na minulom testovaní som vytkol Haibiku dva prevodníky, ktoré boli podľa mňa zbytočné. Veľký prevodník takmer nevyužiteľný a malý taký ani-ani. Kellys mi však ulahodil jedným prevodníkom, ktorý krásne vykompenzoval dve píly. Jedna 38 zubová píla korešponduje s 11 pastorkovou kazetou od Shimana. Na tom by nebolo až tak nič moc výnimočné, keby radenie nebolo elektrické. Vývojári sa skutočne so všetkým pohrali tak, že každý komponent na tomto bicykli je niečím výnimočný. Povedali by ste si však, že: „Okey ale to musím nabíjať batériu jednou nabíjačkou a druhou prehazdovačku.“ Omyl. Napájanie prehadzovačky je priamo pripojené k batérii, to ma za následok menej starostí a viac radostí. Tu však prichádza ďalšia otázka: „Veď to mi bude žrať veľa elektriny a batéria toľko nevydrží.“ Ďalší omyl, pretože prehadzovačka nemá taký odber ako Vaše šliapanie do pedálov, takže ďalšia radosť navyše.

Elektrické radenie XT od Shimana radí skutočne krásne. Žiadne chyby ani zaváhania prehadzovačky som nepocítil. 38 zubová píla mi bohato stačila po rovine, do kopcov aj zjazdov. Je to teda naozaj dokonalý kompromis, ktorý môžete dostať. Stačí ťuknúť do radiacej páčky a zozadu začujete malé bzzzt, žiadne zbytočné káble, bowdeny, proste nič. Ešte malý postreh. Cyklopočítač umiestnený na riadítkach v hornom pravom rohu ukazuje číslo aktuálne zaradeného prevodu. Takže sa nemusíte pozerať pri jazde dozadu medzi nohy, aby ste zistili, že aký prevod máte momentálne zaradený.

 

Batéria a výkon

Už v úvode som opisoval pár slovami rozdiely medzi Kellysom a Haibikom. Poukazoval som na väčší výkon Haibiku ale väčšiu batériu Kellysu. Musím povedať, že rozdiel vo výkone je značný, ale vo výdrži batérie takmer vôbec. Nemal som aspoň pocit, že by som dokázal prejsť väčšiu vzdialenosť na Kellyse s plne nabitou batériou. Avšak na Haibiku som jazdil ešte v pomerne teplom období, kedy nám slniečko doprialo aj 15-20°C, no na teraz testovanom Kellyse v zime, snehu a niekedy mínusových teplotách. Takže aj to môže mať za dôsledok slabšiu výdrž tabuľkovo silnejšej batérie.

Zapínanie batérie je trochu nekomfortné. Odspodu na spodnej rámovej trubke. Niekedy som toto tlačidlo musel stláčať na viac krát, aby som sa trafil na konkrétny bod a batériu zapol alebo vypol. Po zapnutí vždy nasleduje krátke pípnutie a displej sa rozsvieti. Tu máme možnosť vidieť už spomínaný aktuálne zaradený prevod, aktuálny mód, batériu a aktuálnu rýchlosť. Tú si však môžeme malým tlačidlom pod displejom prekliknúť na priemernú rýchlosť, maximálnu rýchlosť, kadenciu, hodiny, prejdenú vzdialenosť, celkovo prejdenú vzdialenosť, dojazd a celkový čas jazdenia, viď foto.

Elektrobicykel Kellys Theos i90 27,5“ 2020 - displej

 

S aktuálnym módom súvisí aj výdrž batérie. Po čerstvom nabitý to značí:

  • Mód ECO, dojazd 121 km
  • Mód TRAIL, dojazd 90 km
  • Mód BOOST, dojazd 60 km

Na ECO móde som sa vždy len presúval, to mi bohato stačilo. Pri šliapaní do kopca som vždy zapol mód BOOST, ten bol už veľmi živý a pri šliapaní do kopca naplno, ma perfektne tlačil stále vpred. TRAIL mód bol pre mňa niečím novým, ten ma skutočne v zjazdoch prekvapil, nakoľko v trailovaní a zjazdovaní človek potrebuje jemný chod pri zašliapnutí a to mi tento mód vždy doprial. Ide o to, že keď zjazdujete, tak potrebujete občas zašliapnúť a to pri móde BOOST bolo vždy s malým kopancom a švihom dopredu. Takisto to bolo pri každom móde s Haibikom. Neexistoval spôsob ako s ním zjazdovať tak, aby ma pri zašliapnutí výkon batérie netrhol a nevystrelil dopredu. Pri TRAIL móde sa mi to nestalo ani raz. Ten ide až takmer intuitívne z pomalého nábehu výkonu do silnejšieho, takže sa mi nikdy nestalo, že by so mnou trhlo. Pri zdolávaní prekážok zašliapnutím čakám od biku rovnomerný chod a to som mal pri Kellyse dopriate. Zjazdovanie na e-biku bolo pre mňa hneď o niečo prínosnejšie ako predtým.

 

Brzdy a kolesá

Od pohľadu som vedel, že sa jedná o nové XT brzdy s 203 mm kotúčmi a vedel som, že budú veľmi jedovaté. Pri prvom zabrzdení som však nečakal, že ako veľmi. 4 piestikové brzdy sa do kotúčov zarežú už len pri malom zatlačení brzdovej páčky. Taký brzdný účinok mám skutočne veľmi rád a pri mojej váhe + zjazdovanie = super kombinácia. Zatiaľ okrem Shimano Saint to boli najjedovatejšie brzdy od Shimana, aké som mal kedy možnosť testovať. Možno to bola kombinácia s 203 mm kotúčmi, ale brzdy počúvali skutočne na slovo v každom ohľade. Avšak brzdy po dlhšom používaní pri zjazde trochu zmäkli a musel som páčky stláčať o niečo silnejšie, bližšie k riadítkam, aby som dosiahol rovnakého účinku aký mali brzdy na začiatku. To je však zapríčinené asi len tým, že sú to proste Shimano brzdy. Sú dobré, kúsavé, ľahko opraviteľné. Lacnejšie možno ako konkurencia, ale po čase zmäknú. 6 rokov som však jazdil brzdy výnimočne len Shimano XT a nikdy mi to nijak zvlášť nevadilo.

Od novoty sú na tomto modeli obuté plášte Magic Mary 2,6“. Tie však chalani zmenili na bezdušové Magic Mary 2,8“ čo už sú skutočné balóny. Bicykel v kombinácii s týmito plášťami robia z biku skutočnú trailovú strelu! Pri zjazdovaní po snehu, blate a koreňoch som nemal pocit zaváhania ani akýchkoľvek pochybností o týchto plášťoch.

Elektrobicykel Kellys Theos i90 27,5“ 2020

 

Test

Chalani mi odovzdali e-bike aj s nabíjačkou. Nahodili pedále a mohol som hneď niekam vypadnúť. Prvé momenty na e-biku sa mi zdali veľmi príjemné, nakoľko geometria je skutočne pohodlná. Povedal som si, že vyskúšam niekoľko tých istých zjazdov aj výšľapov, aby som dokázal objektívne zhodnotiť a porovnať Kellys a Habike. Kellys je takmer vo všetkých ohľadoch lepší než Haibike, až na výkon. Ten má Haibike o niečo väčší. Mal som zatiaľ možnosť vyskúšať len dva e-biky, tak som si povedal, že porovnať bicykle bude v tomto teste objektívnejšie ako skúšať každý na iných úsekoch.

 

Porovnanie bicyklov v krátkosti

Haibike XDuro AllMtn 2,0 27,5“ 2019: Silnejší motor, väčšia hmotnosť

Kellys Theos i90 27,5“ 2020: Silnejšia batéria, lepšie odpruženie, lepšie brzdy, lepšie radenie

Na porovnanie som sa vybral s kamarátom porovnať si sily práve na týchto modeloch. Vybrali sme si prudkú, strmú, kamenistú zvážnicu, ktorú som bez motora nikdy nevyšliapal kvôli tomu, že uvoľnené kamene ma vždy vyviedli z rovnováhy a musel som dať nohu na zem, aby som nespadol. Je to kopec zhotovený priamo na test a porovnanie týchto bajkov. Ľuboš na Haibiku a ja na Kellyse. Od začiatku stúpania som sa hrnul dopredu a snažil sa šliapať technicky a zároveň rýchlo, aby ma Ľuboš nedokázal obehnúť. To mi vydržalo možno tretinu kopca. V asi najnáročnejšej pasáži ma obehol. Dostal sa do vedenia a ja som sa nedokázal za žiadnych okolností čo i len priblížiť. Motor ho neskutočne hnal vpred. Po zdolaní kopca (bez zosadnutia) som skontroloval hodinky a tie ukazovali môj tep v astronomických výškach, šiel som úplnú hranu ale motor bol proste slabší a na kopci mi Ľuboš dal možno aj minútu.

Nasledoval ďalší kopec a tu sme si pre zmenu bicykle vymenili, aby bol test objektívny. Po lúčnej strmine, ktorú by som za žiadnych okolností nedokázal vyšliapať na normálnom bicykli som Ľubošovi ušiel a na oplátku nedokázal dobehnúť on mňa. Vylúčili sme našu hmotnosť, vylúčili sme silu v nohách. Haibike má skrátka silnejší motor. Čo sa týka zjazdovania, to už je veru iná šálka kávy!

Na Haibiku som si to dokázal pustiť, nakoľko mi to 150 mm zdvihy dovolili. Na Kellyse som si to však len tak nepúšťal ale užíval som si to! Užíval som si každý jeden meter trailu a tešil sa na ďalší. Tlmenie pracovalo neskutočne ladne, ľahučko a miestami som si myslel, že sa veziem na obláčiku. Ľahší predok mi umožnil podvihnúť vidlicu a prejsť prekážku hladšie. Teleskopická sedlovka pracovala spoľahlivo a bola pre mňa plne dostačujúca, nakoľko som si ju mohol znížiť až o 150mm. Veľmi sa mi to páčilo, môžem povedať, že možno lepšie ako na Bergamonte, ktorého test od Petra Mitašíka môžete nájsť tu.

Stačilo, aby bol tento bike ľahší o 2 kilá a umožnil mi si s ním poskočiť. Kellys skutočne urobil super mašinu, ktorú by som si do svojej zbierky bicyklov naozaj pridal aj ja. Do kopca by som prijal trošku silnejší motor ale zjazdovanie všetko vykompenzuje a vytvára tak celok, ktorý je pre mňa naozaj dokonalý.

Elektrobicykel Kellys Theos i90 27,5“ 2020

Na druhý deň som sa vybral na Chatu pod Suchým. Vy, kto ste tam bol, tak si poviete, veď okej ale to je zvážnica...Nevybral som sa po obvyklej trase, ale po ceste, ktorá je značená ako „Cyklotrasa“ aj keď je na pešo celkom náročná a nie je veľa bikerov, ktorí by ju dokázali vyšliapať bez zosadnutia. Nakoľko testujem e-bike, tak prečo neskúšať práve takéto „blbosti“ a ešte v zime, po snehu a blate.

Uvoľnené kamene mi strieľali pod kolesami a motor pracoval naplno. Širočizné plášte ma však držali stále v mojej stope a nepociťoval som žiadne zaváhanie. Prešmykovanie ani nič čo by ma vyviedlo z miery. Dorazil som až k najprudšej pasáži a napadlo mi, že Boost mód pracuje neustále naplno a tu prichádzajú práve tie chvíle, kedy rýchlosť nie je až tak dôležitá ako konštantné šliapanie a technika. Zapol som teda mód Trail. Od tej chvíle sa šliapanie úplne zmenilo a vo veľmi technických pasážach som zúročil jeho možnosti na 100%. Žiadne trhanie, žiadne kopance, len súvislé pridávanie sily od motora a bez zaváhania som vyšliapal kopec až na vrchol.

Trail mód je teda skutočne skvelý pri technickom zjazdovaní ale aj technickom stúpaní, kedy potrebujete stabilitu a konštantnú rýchlosť.

Ďalší test, ktorý som chcel uskutočniť, aby som si podľa aplikácie Strava porovnal bicykle v číslach bol šliapanie na Straník, ktorý som spomínal pri testovaní Haibiku. Kopec, ktorý som vyšliapal na Haibiku naplno za 5:11 sa mi na Kellyse podarilo za 5:54. Takže Shimano motor je skutočne o niečo slabší ako silný motor PW-X od Yamahy. Výdrž batérie však hodnotiť nebudem, kvôli podmienkam, v ktorých som Kellys testoval.

 

Výhody

  • Dizajn
  • Trail mód
  • Elektrické radenie
  • Vidlica a tlmič
  • Prispôsobený rám na prenášanie bicykla
  • Teleskopická sedlovka

 

Nevýhody

  • Slabší výkon oproti Haibiku

 

Záver

Jedná sa skutočne o výnimočný bicykel, ktorý by som si bez premýšľania zakúpil aj ja. Vyhovoval mi v každom ohľade a počas týždňa čo som mal možnosť testovať ho, som sa tešil na výjazd, ktorý som si v hlave plánoval celý deň. Trailovanie a šliapanie na Kellyse je naozaj úžasné. E-bike vyzerá luxusne a nemám voči nemu výhrady, prečo by som mu mal povedať „nie“.

 

 

Autor článku: Tomáš Chabada

Tomáš Chabada

Cyklistike sa venujem od roku 2012. Od “presúvania sa” na biku som sa dostal cez XC preteky, dlhé maratóny až na 24 hodinovky.

K mojim najväčším úspechom v cyklistike patrí účasť na rakúskych pretekoch Salzkammergut Trophy, a majstrovstvá Európy v 24 hodinovke, kde sme ako tím získali 2. miesto. Momentálne sa však viac venujem trailovým jazdám, ktoré zdolávam na svojom biku Bergamont Contrail Elite 2019. Mojou záľubou je písanie a čítanie článkov o cyklistike, nových trendoch, technológiách...

 

Tento testovací e-bike je možné si pozičať a aj zakupiť v super cene. Alebo je v ponuke aj čisto nový.

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť